FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WP: U Španjolskoj uhićen trgovac oružjem u čijem je dosjeu i Hrvatska

WASHINGTON,9. lipnja(Hina) - Međunarodni trgovac oružjem Monzer al Kassar, uhićen je u četvrtak u Španjolskoj na temelju optužnice podignute u New Yorku koja ga tereti za sudjelovanje u zavjeri za isporuku velike pošiljke oružja pobunjeničkoj skupini FARC u Kolumbiji, "namijenjenog zaštiti njezine trgovine kokainom i napadima na interese SAD-a u Kolumbiji",
WASHINGTON,9. lipnja(Hina) - Međunarodni trgovac oružjem Monzer al Kassar, uhićen je u četvrtak u Španjolskoj na temelju optužnice podignute u New Yorku koja ga tereti za sudjelovanje u zavjeri za isporuku velike pošiljke oružja pobunjeničkoj skupini FARC u Kolumbiji, "namijenjenog zaštiti njezine trgovine kokainom i napadima na interese SAD-a u Kolumbiji",

piše u subotu The Washington Post.

U uvodu optužnice, koju je u četvrtak otpečatio ured saveznog tužitelja Michaela Garcie u New Yorku, navodi se kako je Sirijac Monzer al Kassar od ranih 70-ih godina "podržavao teroriste i pobunjenike osiguravajući im moćno vrlo oružje koje je raspirivalo neke od najnasilnijih sukoba u posljednja tri desetljeća".

Među zemljama u koje je Kassar tijekom svoje duge karijere prodavao oružje spominje se i Hrvatska, zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Ciprom, Nikaragvom, Brazilom, Somalijom, Irakom, Iranom i palestinskim teritorijima.

Osim tog općenitog spominjanja Hrvatske u prvoj točki uvoda Kassarove optužnice, u dokumentu koja ima 24 stranice ne navodi se kada je i kome, te koju vrstu i količinu oružja Kassar prodao u Hrvatsku.

U optužnici se spominju i Kassarove veze s Muhamedom Abasom, pokojnim vođom Paalestinske oslobodilačke fronte (PLF), Udajom Huseinom, starijim sinom Sadama Huseina ubijenim 2003., a Kassar je identificiran je i kao isporučitelj oružja "Kontrašima" u Nikaragvi u izvješću Kongresa SAD o aferi Iran-Kontra iz 80-ih godina, kada je sredstvima od tajne američke prodaje oružja Iranu financirana antisandinistička gerila u Nikaragvi.

Inkriminacije iz optužnice, za sudjelovanje u zavjeri za naoružavanje gerilaca kolimbijskog FARC-a, organizacije na američkom popisu terorističkih organizacija, vezena su uz dogovorenu isporuku pješačkog oružja i streljiva, tisuća strojnica, snajpera Dragunov, ručnih bacača, te čak i sustava projektila zemlja - zrak, vrijednu gotovo 14 milijuna dolara.

Prema optužnici, Kassar je 6. veljače u svojoj renesansoj vili kraj Marbelle, primio dvojicu tajnih doušnika američke DEA - Agencije za borbu protiv trgovine drogom, koji su se predstavili kao predstavnici FARC-a.

Oni su mu dali popis oružja koje trebaju, za što je Kassar odredio cijenu od 7.8 do 13.5 milijuna dolara, plus troškovi prijevoza.

Trgovac oružjem ponudio je i "da pošalje 1.000 ljudi koji će se boriti s FARC-om protiv američkih vojnih časnika u Kolumbiji", stoji u optužnici.

Idućih nekoliko mjeseci, doušnici DEA-w slali su Kassaru tzv. certifikate krajnjih korisnika, potrebne za zakonitu međunarodnu transaksciju s oružjem, te mu transferirali 100.000 eura za troškove prijevoza.

Početkom svibnja Kassaru je poslano još 135.000 dolara za plaćanje broda koji će prevesti oružje iz Bugarske i Rumunjske, u kojima je kupljeno. Među dokazima uz optužnicu su i brojni snimljeni Kassarovi telefonski razgovori i sastanci.

Kassar je uhićen u Madridu, a njegovi suoptuženici Tareq Mousa al-Ghazi i Luis Felipe Morena-Godoy u Rumunjskoj.

U optužnici ih se u četiri točke tereti za zavjeru, uključujući za osiguravanje materijalne potpore stranoj terorističkoj skupini, zavjeru za ubijanje američkih državljana, časnika i zaposlenika.

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙