FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: održat će se 80 posto od raspisanih manjinskih izbora

ZAGREB,6. lipnja 2007.(Hina) - Od raspisanih izbora za ukupno 536 vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave 17. lipnja održat će se njih 426, odnosno 79,48 posto, izvijestilo je danas Državno izborno povjerenstvo (DIP).
ZAGREB,6. lipnja 2007.(Hina) - Od raspisanih izbora za ukupno 536 vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave 17. lipnja održat će se njih 426, odnosno 79,48 posto, izvijestilo je danas Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Izbori za manjinska vijeća održat će se u 20 županija, 57 gradova i 68 općina, a za predstavnike manjina u 18 županija, 44 grada i 390 općina.

Manjinski izbori neće se održati u Krapinsko-zagorskoj županiji, osam gradova i 35 općina, jer manjine tamo nisu iskoristile pravo kandidiranja.

Mogućnost kandidiranja za svoja vijeća iskoristilo je svih 14 manjina koje na to imaju pravo, a od raspisanih 308 održat će se 259, odnosno 84 posto izbora za vijeća.

Pravo kandidiranja svojih predstavnika na razini općina, gradova i županija iskoristilo je 18 od 19 nacionalnih manjina, a od 228 raspisanih održat će se 167, ili 73,25 posto izbora za predstavnike manjina.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin izvijestio je da uz imena kandidata na listama i biračkim listićima ni na ovim izborima neće biti navedeno tko ih je predložio.

Objasnio je da je DIP na zahtjev Srpskoga narodnog vijeća (SNV) razmotrio to pitanje, te da je zaključio kako predlagatelje ne treba isticati na listama, jer se bira po većinskom sustavu i glasuje za osobe, a ne za liste.

Birači će predlagatelje kandidata moći naći na plakatima na biračkim mjestima.

SNV je zatražio i tumačenje Ustavnog suda o tom pitanju, a Hrvatin je naglasio da će DIP, odluči li tako Ustavni sud, uz imena kandidata na biračkim listićima staviti i nazive manjinskih udruga koje su ih predložile.

Hrvatin je izvijestio i da je Vlada DIP-u danas dostavila odluku kojom su to tijelo i Ministarstvo financija zaduženi da u primjerenom roku procijene troškove manjinskih izbora.

Pravo na naknadu troškova iz državnog proračuna imat će nadležna izborna povjerenstva, birački odbori i kandidati koji prođu izbore, a visinu naknade utvrdit će Vlada.

Kampanja za manjinske izbore počela je 31. svibnja, a trajat će do 15. lipnja u ponoć, nakon čega slijedi izborna šutnja, a komentari i procjene izbornih rezultata moći će se iznositi nakon zatvaranja birališta, 17. lipnja u 19 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙