FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burze članica G8 osjetno izgubile na važnosti u proteklih 10 godina - studija

BEČ, 6. lipnja 2007. (Hina/APA) - Kompanije izlistane na burzama u članicama skupine G8 osjetno su izgubile na važnosti u proteklih deset godina, pokazala je studija konzultantske tvrtke Fidelity.
BEČ, 6. lipnja 2007. (Hina/APA) - Kompanije izlistane na burzama u članicama skupine G8 osjetno su izgubile na važnosti u proteklih deset godina, pokazala je studija konzultantske tvrtke Fidelity.

Tržišna kapitalizacija kompanija izlistanih na najvažnijim burzama u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Japanu, Kanadi, Rusiji i SAD-u iznosila je krajem 2006. ukupno 69,7 posto svjetskog volumena dok je prije 10 godina iznosila čak 88,7 posto, ističu u Fidelityju.

Ukupna tržišna kapitalizacija poduzeća izlistanih na burzama širom svijeta iznosila je krajem 2006. oko 52.000 milijardi dolara (38.400 milijardi eura), što odgovara stopi rasta u 10-godišnjem razdoblju od 10 godina od 163,7 posto. "Globalizacija snažno utječe na dinamiku na tržištima kapitala", tumači menadžer za fondove pri Fidelityju Richard Skelt.

Među članicama skupine G8 samo su Euronext Paris i Borsa Italiana u 10-godišnjem razdoblju povećale udio u tržišnoj kapitalizaciji izlistanih kompanija dok je udio ostalih burzi osjetno smanjen. Tako su američke burze zabilježile pad odgovarajućeg udjela za 14,3 postotnih bodova, iako mjereno apsolutnom vrijednošću i dalje igraju najvažniju ulogu.

Kompanije izlistane na Moskovskoj burzi zauzimaju posljednje mjesto među članicama G8, osjetno zaostajući po tržišnoj kapitalizaciji od 1.000 milijardi dolara za onima izlistanima na talijanskim burzama ali polako hvataju korak.

Manje etablirana tržišta u tranzicijskim zemljama istodobno kontinuirano povećavaju svoj udio u ukupnom tržištu, i to zahvaljujući ponajprije naglom rastu vrijednosti kompanija i rastu broja kompanija izlistanih na burzi, konstatiraju autori studije.

Do sličnog je zaključka došla i talijanska banka UniCredit, konstatirajući da Zapad, odnosno središnje banke zapadnih zemalja sve manje kontroliraju tokove kapitala u svijetu. Njihovu ulogu polako preuzimaju hedge fondovi, azijska gospodarstva i zemlje poput Brazila, Rusija, Indije i Kine, zaključuju u UniCredit-u.

Bitna su pokretačka snaga tog procesa rast cijena goriva, posebno nafte, devizne rezerve u azijskim zemljama i visoka likvidnost hedge fondova, tumači UniCredit-ov stručnjak Michael Rottmann.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙