FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno dvojezično izdanje "Krnjevala" S. Šešelja

ZAGREB, 4. lipnja 2007. (Hina) - Dvojezično hrvatsko-englesko izdanje drame Stjepana Šešelja "Krnjeval" (Carnoval) predstavljeno je večeras u Histrionskom domu u Zagrebu.
ZAGREB, 4. lipnja 2007. (Hina) - Dvojezično hrvatsko-englesko izdanje drame Stjepana Šešelja "Krnjeval" (Carnoval) predstavljeno je večeras u Histrionskom domu u Zagrebu.

O Krnjevalu su govorili ravnatelj Histriona Zlatko Vitez, teatrolog Igor Mrduljaš i autor,

Po Mrduljaševim riječima, drama se u vanjskom obličju oslanja na bogatu pučku tradiciju karnevalskih običaja, a dramska ideja se može opisati kao "žudnja za slobodom".

Poruke predstave samo su naizgled teatralizirale rituale proteklih vremena, autor i izvođači govorili su i pjevali o tjeskobi i strahu hrvatskog čovjeka izloženoga nasilju vlasti, rekao je Mrduljaš i podsjetio da je upravo zbog toga ujesen 1976. u časopisu Oko predstava bila proglašena neprijateljskom djelatnošću, podsjet.

Vitez je rekao da su Histrioni dramu uprizorili u drugoj godini svoga djelovanja (1976.) dižući na noge onodobne vlastodršce i, kako je rekao, njihova potrčkala novinare. "Uz političku diskvalifikaciju doživjeli smo i urotu šutnje," rekao je.

Autor Stjepan Šešelj govorio je o prošlotjednom predstavljanju svoje knjige u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dijelove iz drame izveli su glumci Žarko Potočnjak, Zlatko Vitez i Tomislav Martić.

Knjigu "Knjevalj" (246 str.) koju je autor posvetio hrvatskom publicistu Bruni Bušiću, kojeg je 1978. u Parizu likvidirala jugoslavenska tajna policija Udba, objavili su Hrvatsko slovo i Glumačka družina Histrion. Tekst drame preveo je na engleski Vinko Grubišić, a uvodne tekstove u knjigu napisali su Igor Mrduljaš i Zlatko Vitez. U knjizi je objavljena teatrografija, odjeci u tisku, post festum Stjepana Šešelja, fotografski prilozi te prevoditeljeva riječ.

Književnik Stjepna Šešelj rođen je 1947. u Podgradini kod Opuzena. Autor je više zbirki pjesama, drama, romana, putopisa te književnih i likovnih kritika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙