FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj tri zajma od ukupno 285,3 milijuna eura

ZAGREB, 31. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 31. svibnja 2007. (Hina) -

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj tri nova zajma - Drugi programski zajam za prilagodbu (PAL II), zajam za Projekt unutarnjih voda, te zajam za dodatno financiranje projekta Rijeka Gatewey, a ukupan iznos tih zajmova je 285,3 milijuna eura (378,84 milijuna američkih dolara), priopćeno je danas iz Svjetske banke.

U priopćenju nakon jučerašnje sjednice Odbora se navodi da je Banka dovršila Izvješće o napretku Strategije Svjetske banke za pomoć Hrvatskoj (CAS) u kojem se navodi stalna potpora Vladinoj strategiji rasta i reformskoj strategiji za uspješan pristup EU.

Izvješće je dokument u kojem se ocjenjuje relevantnost četverogodišnjeg CAS-a u fiskalnim godinama 2005. do 2008.

Tijekom druge polovice razdoblja CAS-a Banka će, kako se navodi, nastaviti podupirati strategiju rasta i reformi koju provodi hrvatska Vlada radi uspješnog priključenja, integracije i konvergencije Hrvatske s EU.

Tijekom sljedeće dvije godine Banka očekuje da će za Hrvatsku osigurati 612,8 milijuna dolara.

Uz tri spomenuta zajma, do sredine 2008. očekuje se potpora Banke i za dodatne projekte - projekte modernizacije Porezne uprave, Rijeka Gateway II, reforme pravosuđa, održivih zdravstvenih sustava, kontrole onečišćenja u poljoprivredi, kao i projekt upravljanja riječnim slivom rijeke Neretve i Trebišnjice.

Odbor izvršnih direktora Hrvatskoj je odobrio Drugi programski zajam za prilagodbu (PAL) u iznosu od 150 milijuna eura (197,4 milijuna USD).

To je drugi od tri predložena PAL-a, a cilj mu je poduprijeti Vladu u provođenju strukturnih i institucionalnih reformi kako bi se ostvario gospodarski rast i uspješna integracija s EU, što su dva strateška prioriteta ove Vlade.

Zajam će biti isplaćen u tranšama od 100 i 50 milijuna eura, a isplata manje tranše očekuje se krajem ove godine.

Program reformi koje podupire PAL usredotočen je na poboljšanje investicijskog okruženja, jačanje upravljanja u javnoj upravi, povećanje fiskalne održivosti programa po sektorima, te poboljšanje fiskalne održivosti poslovanja HŽ-a.

Ocjenjuje se da je od početka PAL programa, sredinom 2004., Vlada postigla značajan napredak u provedbi reformi unutar definiranih područja, te se kao značajnija poboljšanja navodi prodaja ili sterilizacija državnih dionica u više od 841 tvrtki, uključujući agrokombinate i neke velike gubitaše u metalnoj industriji.

Također se navodi i da je broj zaostalih sudskih predmeta smanjen za 30 posto (sa 1,64 na 1,15 milijuna predmeta), da je fond plaća javnog sektora u BDP-u smanjen za oko jedan postotni bod, da je usvojena strategija reforme socijalnih naknada, te da se omjer između troškova poslovanja i prihoda HŽ-a spustio za više od pedeset postotnih bodova (sa 243 posto krajem 2004. na 190 posto krajem 2006.) čime je omogućeno smanjenje državnih subvencija HŽ-u za 0,7 postotnih bodova BDP-a.

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj i zajam za Projekt unutarnjih voda u iznosu od 100 milijuna eura (133,41 milijun USD), kojim će biti obuhvaćeni slivovi rijeka Save, Drave i Dunava, a treba pomoći u poboljšavanju javne vodoopskrbe za dodatnih 65.000 ljudi, dok bi se pročišćavanje otpadnih voda proširilo na još 31.000 stanovnika.

Treća transakcija koju je odobrio Odbor je Zajam za dodatno financiranje Lučke uprave Rijeka uz jamstvo RH za projekt Rijeka Gateway u iznosu od 35,3 milijuna eura (48 milijuna USD).

Projekt Rijeka Gateway (ukupne vrijednosti od 156,5 milijuna USD) Svjetska banka odobrila je u srpnju 2003., a dodatno se financiranje uz ostalo odnosi i na izmijenjeni način gradnje Zagrebačkog pristaništa.

PAL 2 i zajam za Projekt unutarnjih voda denominirani su u eurima, imaju fiksne kamatne marže i rok otplate od 15 godina, uključujući pet godina počeka, dok zajam za dodatno financiranje za projekt Rijeka Gateway dospijeva nakon 13 godina, uključujući četverogodišnje razdoblje počeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙