FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamate na stambene kredite u RH niže nego u nekim zemljama eurozone

ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) -

Kamatne stope na dugoročne kredite stanovništvu u Hrvatskoj bile su, prema podacima za siječanj ove godine, niže nego u pet država članica Europske monetarne unije - Austriji, Finskoj, Grčkoj, Italiji i Sloveniji, a razlika među kamatnim stopama smanjena je s oko 2 postotna boda, koliko je iznosila 2003. godine, na gotovo izjednačenu razinu u ovoj godini.

Pokazala je to danas predstavljena analiza "Kamatne stope ulaze u Europu: usporedba kamatnih stopa na kredite u Hrvatskoj i eurozoni", koju je za Hrvatsku udrugu banaka (HUB) izradila tvrtka Arhivanalitika.

U siječnju ove godine, prema podacima iz te analize, hrvatska se kamatna stopa pozicionirana točno u sredini - između najniže i najviše u Europi.

Kamatne stope u Hrvatskoj bile su niže od onih u Austriji, Finskoj, Grčkoj, Italiji i Sloveniji, a više od onih u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Španjolskoj.

Direktor Arhivanalitike Velimir Šonje pojasnio je kako se ta konvergencija kamatnih stopa unazad par godina može pojasniti velikom konkurencijom na hrvatskom tržištu, kao i smanjenjem ukupnih političkih i gospodarskih rizika koji su doveli do smanjenja kamatnih stopa u Hrvatskoj.

Također, "rigidnost" prosječnih kamatnih stopa na stambene kredite u Hrvatskoj u ovoj se analizi pojašnjava i rastom udjela novoodobrenih kredita u švicarskim francima, koji se odobravaju uz niže kamatne stope od kamatnih stopa na kredite vezane uz euro te time smanjuju prosjek.

Istodobno, rekao je Šonje, razloge treba potražiti i u činjenici da kamatne stope na kredite u eurozoni praktički trenutno reagiraju na rast referentne kamatne stope na euro Europske središnje banke (ECB), započet u 2005. godini, od kada i rastu kamate na kredite u tim zemljama.

Iako se primjerice kod potrošačkih kredita zadržala nešto veća razlika nego kod stambenih, početkom ove godine i u tom je segmentu došlo do konvergencije, pa se kamatne stope na dugoročne potrošačke kredite u Hrvatskoj već kreću unutar intervala određenog najvišom i najnižom kamatnom stopom u eurozoni.

Daljnji rast referentnih kamatnih stopa na euro i franak prouzročio bi tako i snažan pritisak na rast kamatnih stopa na hrvatskom tržištu, no kako se očekuje smirivanje tempa rasta kamatnih stopa na svjetskom tržištu, to se ne bi trebalo dogoditi, pokazuje analiza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙