FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o pravima osoba s invaliditetom

Zagreb,30. svibnja 2007.(Hina) - Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru jednodušno su danas podržali prijedlog potvrđivanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, ističući da je veći dio potpisanih obveza već implementiran u hrvatskom zakonodavstvu, ali se deklarirana načela slabo primjenjuju u praksi.
Zagreb,30. svibnja 2007.(Hina) - Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru jednodušno su danas podržali prijedlog potvrđivanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, ističući da je veći dio potpisanih obveza već implementiran u hrvatskom zakonodavstvu, ali se deklarirana načela slabo primjenjuju u praksi.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić uvodno je naglasio da je Konvencija o pravima osoba s invaliditetom prvi UN-ov dokument globalnog karaktera u 21. stoljeću.

Hrvatska je, kaže Adanić, već izgradila sustav prava osoba s invaliditetom određenih konvencijom.

Za implementaciju preuzetih obveza iz državnog proračuna izdvojit će se dodatnih 62,5 milijuna kuna, a još 417.000 kuna za prilagodbu sustava statistike osigurat će se zajmom.

Iako podržava predloženu ratifikaciju, Vesna Škulić (SDP) upozorila je da su konvencija i popratni protokol u nekim dijelovima krivo prevedeni te se založila da se konvencija ne potvrđuje u žurnom postupku, nego uputi u drugo čitanje. Vladu je pozvala da, uz financijske, procijeni i socijalne učinke konvencije.

Dragutin Lesar (HNS) podsjetio je da su hrvatski zakoni već propisali većinu prava osoba s invaliditetom iz predložene konvencije, ali se ta prava u praksi učestalo krše. Ocijenio je da ni ratifikacija konvencije invalidima neće donijeti bitnije pomake.

Još jednom se založio da se visina invalidnina utvrđuje po stupnju, a ne po načinu stjecanja invaliditeta, te podsjetio da Ustavni sud još nije riješio tužbu vezanu uz to pitanje staru osam godina.

"Što se treba dogoditi da bi se Ustavni sud, koji je bez ikakvog podneska u roku od osam mjeseci stavio izvan snage zakonsku odredbu o neisplati dodatka na minuli rad dužnosnicima, nakon osam godina udostojio razmotriti nešto što se tiče egzistencije tridesetak tisuća građana", upitao je.

U provedivost predložene konvencije sumnja i Đurđa Adlešić (HSLS), koja je upozorila da se osobama s invaliditetom jamči, primjerice, sudjelovanje u kulturnom životu.

"Mogućnost da se ode u kazalište i kino za mnoge je potpuno nerealna, čak i u projektima gradova bez barijera", kazala je Adlešić.

Ljubica Lalić (HSS) ocijenila je da je zapošljavanje od presudne važnosti za uspostavu jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom, te upozorila da invalidi na Zavodu za zapošljavanje nerijetko provedu i po deset godina.

Na samom kraju prijepodnevnog dijela sjednice, predsjednik Sabora Vladimir Šeks zastupnicima i zastupnicama, hrvatskom narodu i svim građanima čestitao je Dan Hrvatskog sabora.

Šeks je naglasio ulogu Sabora u očuvanju hrvatske državnosti kroz stoljeća, te podsjetio na konstituiranje prvoga višestranačkog sabora 1990., koji je donio niz akata koji su stvorili pretpostavke za samostalnost i suverenost Hrvatske.

Zastupnike je pozvao da se večeras priključe proslavi Dana Sabora u zagrebačkom HNK-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙