FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovrin: Borba protiv korupcije "ušla u zamah"

ZAGREB, 29. svibnja 2007. (Hina) - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin danas je ustvrdila kako je borba protiv korupcije "ušla u zamah" nakon što je hrvatska Vlada pokazala političku volju u suzbijanju korupcije i uhvatila se u koštac s tim problemom.
ZAGREB, 29. svibnja 2007. (Hina) - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin danas je ustvrdila kako je borba protiv korupcije "ušla u zamah" nakon što je hrvatska Vlada pokazala političku volju u suzbijanju korupcije i uhvatila se u koštac s tim problemom.

"Borba protiv korupcije ušla je u zamah po principu nulte tolerancije na korupciju", rekla je Lovrin, ujedno i članica Središnjeg odbora HDZ-a, na konferenciji za novinare u HDZ-u i dodala da će slijedeći korak biti usmjeren poboljšanju percepcije građana o korupciji.

Da je Vlada odlučna u borbi protiv korupcije, mita i kriminala, govori i činjenica da je aktualna vlast, zajedno s Nacionalnim programom za suzbijanje korupcije, u ovom mandatu donijela i niz akcijskih planova za njegovo provođenje, navela je Lovrin i napomenula da, kao koordinatorica Vlade RH, mjesečno prati realizaciju programa.

Na upit je li se u mrežu antikorupcije uhvatila i neka "krupnija riba", ministrica Lovrin je navela da ima procesuiranih i presuđenih sudskih vještaka, liječnika, inspektora. Navela je i da se 120 posto povećao broj presuda u odnosu na 2005. i da je bila 151 osuđujuća presuda.

Zamoljena da komentira SDP-ov program za suzbijanje korupcije, Lovrin je odgovorila da se slaže s tim jer hrvatska Vlada to već ima zapisano i provodi u svom programu.

"Zašto bi se više vjerovalo obećanjima nego onome što se radi", upitala je podsjećajući da je već jedan koalicijski antikorupcijski program ostao "mrtvo slovo na papiru".

Ministrica Lovrin navela je da su u ovom mandatu Vlade pooštrene kazne za korupcijska djela, bolje su povezani USKOK i nevladine udruge, uvedene su imovinske kartice za suce, inzistira se na transparentnosti rada u pravosuđu, osnovane su inspekcije koje nadziru sudske uprave...

Dodala je i kako je niz mjera donesen i u zdravstvu, lokalnoj upravi, u radu stranaka, u obrazovanju.

"Pokrenuli smo snažnu reformu svih segmenata hrvatskog društva jer smo svjesni da je korupcija rak-rana svih društava, pogotovo tranzicijskih i postratnih kako je hrvatsko", rekla je Lovrin i navela kako je niz mjera usmjeren na učinkovitost i transparentnost što je bitno, radi procesuiranja, ali prvenstveno radi sprječavanja korupcije.

Ministrica Lovrin nije željela komentirati poteze Tužiteljstva Haškog suda, koje je, kaže, tek jedna strana u postupku.

Na novinarski upit je li upoznata s dodatkom haške optužnice na kojem se, kako se navodi u nekim medijima, nalaze bivši hrvatski visoki vojni časnici i ministri, Lovrin je rekla da u Ministarstvo pravosuđa nije stigla nikakva informacija o tome.

Ocijenila je kako je neobično spominjanje novih imena ljudi u kontekstu optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙