FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik MKS-a o sporazumu o neizručenju Amerikanaca

ZAGREB, 22. svibnja 2007. (Hina) - Svaka članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu, koja potpiše sporazum o neizručenju Amerikanaca tom sudu, mora voditi računa o svojim obvezama koje je preuzela kao članica, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik MKS-a Phillipe Kirsch.
ZAGREB, 22. svibnja 2007. (Hina) - Svaka članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu, koja potpiše sporazum o neizručenju Amerikanaca tom sudu, mora voditi računa o svojim obvezama koje je preuzela kao članica, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik MKS-a Phillipe Kirsch.

Predsjednik tog stalnog suda za procesuiranje genocida i zločina protiv čovječnosti stigao je u dvodnevni posjet Zagrebu gdje se susreo ministricom pravosuđa Anom Lovrin.

Upitan nakon sastanka o sporazumima koje su SAD s nekim državama već potpisale a s nekima, uključujući i Hrvatsku, ga žele sklopiti, Kirsh je rekao da ih ne može komentirati jer oni nisu predmet suda.

No, načelno, odgovorio je da "svaka članica kada zaključuje bilateralni sporazum mora paziti da on bude kompatibilan s njezinim obvezama koje proistječu iz Statuta MKS-a".

Kirsh je također odbacio mogućnost da sud kojem je na čelu preuzme procesuiranje nedovršenih postupaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji se gasi 2010. godine. Pozivajući se na Statut ICC-a, pojasnio je kako je on ne može suditi za zločine koji su se dogodili prije njegova osnivanja, dakle prije 1998. godine.

Kirsch i Lovrin ocijenili su uspješnom suradnju Hrvatske i ICC-a-a. Suglasili su se kako je potrebno da Tribunal u budućnosti postane "univerzalno priznata institucija", koja će, dodala je Lovrin, jamčiti da najteži zločini neće ostati nekažnjeni.

Ministrica pravosuđa je navela poseban interes Hrvatske za definiranje zločina agresije, koji zasad ne postoji u međunarodnom pravu, a na čemu upravo radi radna sklupina ICC-a kako bi i to djelo ušlo u njegov Statut.

Iako ICC zbog vremenskog ograničenja svoje nadležnosti ne bi mogao suditi za agresiju na Hrvatsku, to je pitanje važno "zbog budućnosti", rekla je Lovrin.

Predsjednik ICC-a Kirsch susrest će se tijekom boravka u Zagrebu s čelnicima Vrhovnog suda, dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te će održati predavanje na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

ICC je neovisni stalni sud koji sudi osobama optuženima za najteže zločine, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Utemeljen je 1998. godine Rimskim statutom, međunarodnim sporazumom koji obvezuje samo one zemlje koje prihvaćaju njegovu jurisdikciju, a stupio je na snagu 2002. nakon što je 60 zemalja ratificiralo taj sporazum.

Sporazumu o ICC-u do danas su se priključile 104 zemlje, među kojima nisu Sjedinjene Države, Rusija i Kina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙