FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 28. svibnja

ZAGREB, 28. svibnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije vanjskopolitičke vijesti za ponedjeljak, 28. svibnja
ZAGREB, 28. svibnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije vanjskopolitičke vijesti za ponedjeljak, 28. svibnja

BELI MANASTIR - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u radu 14. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu "Cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednih proizvođača i stanovnika ruralnih područja" u Belom Manastiru, u Kristalnoj dvorani hotela Patria, Osječka 1c, s početkom u 10 sati. Događaj je otvoren za javnost. Na Forumu, koji će uz Grabar-Kitarović otvoriti i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, raspravljat će se o prilikama i mogućnostima za cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednih proizvođača, zakonskom okviru za cjeloživotno obrazovanje u Hrvatskoj i Europskoj uniji, obrazovnim programima za cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednika.

ZAGREB - Centar za ljudska prava održat će javnu raspravu povodom predstavljanja konačne verzije inicijalnog istraživanja na temu "Utjecaj procesa približavanja EU-u na ljudska prava u Hrvatskoj" u EU info centru Europske komisije na Trgu žrtava fašizma 6 s početkom u 11,00 sati. Nakon uvodnog govora Tina Gazivode, ravnatelja Centra za ljudska prava, pozdravni govor održat će Vincent Degert, voditelj Delegacije Europske komisije u RH, Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika Predsjednika RH za pitanja političkog sustava.

BUDVA - Međunarodna nevladina udruga Internacionalna liga humanista (ILH), sa sjedištem u Sarajevu, dodijelit će nagrade "Državnik - humanist 20. stoljeća" za doprinos miru i humanosti. Dobitnici nagrade su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i bivši predsjednici Češke, Slovenije i Makedonije - Vaclav Havel, Milan Kučan i Kiro Gligorov.

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarat će s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem

PRIŠTINA - Francuski ministar obrane Herve Morin posjetit će Kosovo gdje će se susresti s francuskim postrojbama raspoređenima u sklopu KFOR-a. Osim toga, sastat će se i sa zapovjednikom KFOR-a njemačkim generalom Roland Katherom, kojem u rujnu ističe mandat, a najavljeno je da će tu dužnost preuzeti jedan francuski general. Gotovo 2.000 francuskih vojnika raspoređeno je na Kosovu u sklopu međunarodnih mirovnih snaga KFOR-a.

BAGDAD - Počinju američko-iranski pregovori o sigurnosti u Iraku. Susret se odvija u Bagdadu na razini veleposlanika. Radi se o prvim izravnim američko-iranskim razgovorima u 27 godina, a obje su strane za njih postavile skromne ciljeve.

PARIZ - Novi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastaje se s talijanskim premijerom Romanom Prodijem. Razgovarat će se o rješenju ustavne krize u EU i bilaterlanim odnosima.

RIM - Završavaju dvodnevni lokalni izbori u sedam talijanskih regija i 862 općine. Izbori su prvi ispit za lijevu koaliciju premijera Romana Prodija.

JERUZALEM - Izraelski laburisti biraju vođu stranke. Aktualni predsjednik stranke i ministar obrane Amir Peretz tek je na trećem mjestu po popularnosti. Očekuje da će se za pobjedu boriti bivši šef izraelske tajne službe Ami Ayalon i nekadašnji premijer Ehud Barak.

DAMASK - Sirijski parlament objavljuje rezultate referenduma o drugom predsjedničkom mandatu Bašara al-Asada.

BUKUREŠT - Rumunjski predsjednik Traian Basescu pozvao je čelnike vladajuće manjinske koalicije i drugih stranaka na razgovore s ciljem postizanja dogovora o potpori vladi kako bi bila dovoljno stabilna da vodi zemlju do parlamentarnih izbora 2008.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se s austrijskim kolegom Alfredom Gusenbauerom, estonskim premijerom Andrusom Ansipom i latvijskim premijerom Aigarsom Kalvitisom.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Iva Boban

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Duška Gerić Koren, Sonja Djerasimović

Navečer: Darko Vlahović

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

(Hina) xkga ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙