FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: rasprava o Izvješću o radu HAZU-a u 2006.

ZAGREB,24. svibnja(Hina) - Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u 2006. danas je u saborskoj raspravi podupro Klub zastupnika HDZ-a, a oporbeni klubovi zastupnika u raspravi nisu sudjelovali.
ZAGREB,24. svibnja(Hina) - Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u 2006. danas je u saborskoj raspravi podupro Klub zastupnika HDZ-a, a oporbeni klubovi zastupnika u raspravi nisu sudjelovali.

HAZU je lani priredio 29 znanstvenih skupova, 26 stručnih predavanja, dvije javne rasprave te desetke izložaba i predstavljanja knjiga, izvijestio je glavni tajnik HAZU-a Slavko Cvetnić.

Naveo je da je za nove članove HAZU-a u 2006. predloženo 79 kandidata te ocijenio kako je medijsko praćenje s tim u vezi bilo "nepotpuno i neprikladno".

HAZU je 2006. financirao i 76 odabranih projekata, a za cjelokupno poslovanje lani je utrošeno oko 82 milijuna kuna, većinom iz državnog proračuna, dodao je.

Andrija Hebrang je u ime Kluba HDZ-a pohvalio Izvješće o radu HAZU-a i ustvrdio da je Akademija imala mnogo važnih aktivnosti među kojima i obilježavanje 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle i 100. obljetnice rođenja Vladimira Preloga.

"Dio medija ne prati rad HAZU-a, a zašto je tako - ne znam", ustvrdio je Hebrang, ocijenivši kako su neki mediji na razini ekscesa komentirali rezultate izbora za nove Akademijine članove, a izjavu HAZU-a o tome nisu objavili.

Hebrang smatra da je uzrok nesporazuma i to što su neki političari, čiji puleni nisu bili izabrani, htjeli prebaciti krivnju na Akademiju.

Pozdravio je pokretanje projekta Hrvatska u Drugom svjetskom ratu, ali i upitao zašto HAZU još nije počela projekt o Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

Petar Selem (HDZ) naveo je da je rad svake ustanove podložan kritici, ali i dodao kako mu smeta stupanj destrukcije u raspravama koje dovode u pitanje rad ustanove poput HAZU-a, koju smatra neprijepornom, te izrazio čuđenje da je dio tih glasova dolazio i iz same Akademije.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) rekla je da nema smisla govoriti o Izvješću za 2006. a da se ne spomene kako HAZU lani nije primio jednog od naših najvećih znanstvenika Miroslava Radmana.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je pak ocijenio nepotrebnim da se u Saboru raspravlja o tome koliko je tko dobio glasova u izboru za Akdemijine članove.

Nakon kratke rasprave Klub HDZ-a je podupro Izvješće o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u 2006., čime je Sabor završio današnji rad.

(Hina) xbdj yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙