FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: nastavak rasprave o zakonu o zaštiti okoliša

ZAGREB,24. svibnja (Hina) - Zastupnici u Hrvatskom saboru popodnevni su dio sjednice nastavili raspravom o novom prijedlogu zakona o zaštiti okoliša, koji će, prateći upute EU-a o zaštiti okoliša, zamijeniti "stari zakon" iz 2004.
ZAGREB,24. svibnja (Hina) - Zastupnici u Hrvatskom saboru popodnevni su dio sjednice nastavili raspravom o novom prijedlogu zakona o zaštiti okoliša, koji će, prateći upute EU-a o zaštiti okoliša, zamijeniti "stari zakon" iz 2004.

U ime Kluba HNS-a Alenka Košiša Čičin-Šain je istaknula kako će HNS poduprijeti novi zakon o zaštiti okoliša kao "nužnu potrebu održiva razvoja", ali i navela da HNS, u prvom čitanju, ima brojne primjedbe na prijedlog.

Među ostalim, u zakon bi trebalo ugraditi smjernice, prije svega o gospodarenju otpadom, kako bi se otpad počeo odvajati već od kućanstava, te što prije i što više počelo s reciklažom. Ističe kako bi u izradi studija utjecaja na okoliš obvezno trebali sudjelovati stručni predstavnici ekoloških udruga, baš kao i u povjerenstvima. Trebalo bi, naglašava, urediti i postupak izlaska stručnih ekipa na teren u slučaju onečišćenja, s obvezom da odmah nakon dojave moraju izmjeriti štetne tvari u zraku, vodi ili tlu, a ne nakon nekoliko dana ili tjedana, kao što se nerijetko događa.

U pojedinačkoj raspravi HDZ-ovi zastupnici isticali su da je novi prijedlog zakona ujedno i "mali ekološki ustav".

Ne možemo biti zadovoljni gospodarenjem otpadom, ali su ipak učinjeni neki pomaci, osobito za PET ambalažu i autogume, rekao je Jure Bitunjac (HDZ) te dodao da je preko Fonda za zaštitu okoliša i ekološku učinkovitost proteklih godina za zaštitu okoliša izdvojeno 1,5 milijarda kuna.

Vladimir Štengl (HDZ) drži da se u lokalnim zajednicama više ne bi trebale tolerirati tvrtke tzv. povlašteni onečišćivači", upozorivši na problem s održavanjem starih lokalnih vodovoda i gubitke pitke vode u meži.

Potpredsjednik Sabora Luka Bebić (HDZ) pokazao je na primjeru Neretvanske doline, gdje bi mogla biti ugrožena poljoprivredna proizvodnja, da hrvatske vlasti moraju zaustaviti svaki pokušaj preusmjerenja vodnih tokova, te povesti računa da se zakonima i učinkovitim inspekcijama spriječi onečišćavanje Jadranskog mora.

Zastupnici HSS-a su upozorili da je Hrvatska izgubila 10.000 ha plodna tla. "Tlo se i dalje osiromašuje, nemamo plana zelene gnojidbe, a ekološka proizvodnja još je u tragovima", ističe Zdenka Čuhnil, navodeći da se zaštiti tla treba posvetiti veća pozornost.

Državni tajnik Nikola Ružinski je u ime predlagača, Vlade RH, naveo da će razmotriti primjedbe i prijedloge zastupnika na prijedlog zakona o zaštiti okoliša, koji je, kako kaže, sve samo ne birokratski, kao i na Izvješće o stanju u okolišu do 2005. te za iduću godinu najavio izradbu karata onečišćenja u hrvatskim gradovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙