FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izvješću o stanju okoliša i novom zakonu o zaštiti okoliša

ZAGREB,24. svibnja 2007.(Hina) - Hrvatski sabor počeo je prijepodne objedinjenu raspravu o Izvješću o stanju okoliša od 1997. do 2005. te o Vladinom prijedlogu novoga zakona o zaštiti okoliša.
ZAGREB,24. svibnja 2007.(Hina) - Hrvatski sabor počeo je prijepodne objedinjenu raspravu o Izvješću o stanju okoliša od 1997. do 2005. te o Vladinom prijedlogu novoga zakona o zaštiti okoliša.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Nikola Ružinski kazao je da je u izvještajnom razdoblju postignut znatan napredak u razvoju sustava zaštite okoliša, da su doneseni brojni propisi, pojačana opća društvena klima o potrebi zaštite okoliša, rastao je broj institucija koje se bave tom problematikom.

Kao uočene probleme naveo je netransparentnost u ispunjavanju obveza i odgovornosti, te, kao najveći, nedostatna financijska sredstva.

Znatan je napredak postignut u poboljšanju kakvoće zraka, u sustavu gospodarenja otpadom kao najkritičinijim područjem zaštite okoliša, a započete su i brojne aktivnosti u zaštiti prirode i zdravlja ljudi.

Kao preduvjete poboljšanja stanja okoliša Ružinski je naveo uvođenje nacionalnih standarda u skladu s normama EU, uspostavu učinkovitijeg sustava zaštite okoliša, posebno na lokalnoj razini, te uključivanje programa zaštite okoliša u planske i razvojne dokumente.

Predstavljajući novi zakon o zaštiti okoliša, krovni propis koji obuhvaća zaštitu zraka, voda, tla, gospodarenje otpadom, zaštitu klime, itd., Ružinski je naglasio njegovu usklađenost sa standardima EU, odnosno s više od 200 europskih direktiva i normi.

Zakon, među inim, propisuje uključivanje sustava strateške procjene utjecaja na okoliš u prostorne planove županija, uvodi obvezne objedinjene uvjete za zaštitu okoliša kojih se moraju pridržavati svi veliki proizvodni i energetski sustavi, a ne pridržavaju li ih se mogu izgubiti dozvolu za rad.

Propisuje se i pristup javnosti i njezino sudjelovanje u izradi planova i programa zaštite okoliša, uvodi odgovornost onečišćivača za štetne posljedice, uvodi modernizirani sustav praćenja stanja u okolišu.

Propisuje se i obveza dostavljanja izvješća Agenciji za zaštitu okoliša, te utvrđuju prava i obveze stručnih osoba u sustavu zaštite okoliša.

O izvješću i predloženom zakonu raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙