FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započeo upis druge tranše obveznica Grada Rijeke

ZAGREB, 4. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 4. svibnja 2007. (Hina) -

Čelnici Grada Rijeke predstavili su danas u Zagrebu investitorima drugu tranšu municipalnih obveznica, vrijednu 8,2 milijuna eura, za koju je upis započeo jutros, a koja će biti izdana 17. svibnja ove godine.

Kao i prva, i ova je tranša vrijedna 8.191.504 eura ili oko 60 milijuna kuna, a obje čine dio integralnog izdanja ukupno vrijednog 24.574.513 eura, što predstavlja najveće od ukupno tri izdanja municipalnih obveznica u Hrvatskoj (Rijeka, Koprivnica i Zadar).

Druga tranša obveznica Grada Rijeke, denominiranih u euru, nosi godišnju kamatu od 4,125 posto, na naplatu dospijeva 2016. godine, a izdavanje treće tranše planirano je za 2008. godinu. Kao i kod prve tranše, agent i pokrovitelj izdanja te agent uvrštenja na burzu je Privredna banka Zagreb (PBZ).

Prema riječima riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, sredstvima druge tranše financirat će nastavak izgradnje kompleksa od pet bazena na Kantridi, čiji se dovršetak očekuje 2008., uoči Europskog prvenstva u plivanju, čiji je Rijeka domaćin.

Na izdavanje obveznica, rekao je Obersnel, Grad se odlučio zbog ograničenja zaduživanja od strane Vlade, koja je umjesto željenih 300 milijuna kuna Rijeci odobrila zaduživanje u iznosu od 180 milijuna kuna.

Upis ove tranše trajat će do 15. svibnja, kada će biti određena i cijena izdanja, a 21. svibnja potpisat će se Aneks Ugovora o uvrštenju u Službeno tržište Zagrebačke burze, čime će vrijednost riječkih obveznica u opticaju porasti na 16,38 milijuna eura.

Prva je tranša izdana 18. srpnja prošle godine, a najznačajniji su ulagači, s udjelom od gotovo 40 posto, bili mirovinski fondovi. Svega 1,68 posto upisali su građani, a predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka na današnjem je predstavljanju istaknuo kako su upravo municipalna izdanja 'primjerena' za ulaganje građana, koji su manje skloni ulagati u korporativni dug.

Ujedno je kazao kako se nada da će u narednih tri do pet godina na hrvatsko tržište kapitala izaći i druge jedinice lokalne uprave i samouprave, posebice županije, koje imaju snažan financijski potencijal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙