FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITF pomaže u razminiranju Karlovačke županije

KARLOVAC, , 23. svibnja 2007. (Hina) - Karlovački župan Ivica Horvat i direktor International Trust Funda (ITF) iz Ljubljane Goran Gačnik potpisali su danas Ugovor o sufinanciranju razminiranja na području Županije.
KARLOVAC, , 23. svibnja 2007. (Hina) - Karlovački župan Ivica Horvat i direktor International Trust Funda (ITF) iz Ljubljane Goran Gačnik potpisali su danas Ugovor o sufinanciranju razminiranja na području Županije.

Riječ je o svoti od 668 tisuća kuna koja je u županijaki proračun prošle godine doznačena od redovitih lovozakupnina i u dogovoru s Lovačkim savezom Karlovačke županije usmjerena u razminiranje lovišta. Tu svotu udvostručuje ITF.

Nakon potpisivanja ugovora predstavnici Županije ITF-a i Hrvatskoga centra za razminiranje otvorili su radilište na razminiranju u naselju Mađarima u općini Lasinji. Riječ je o razminiranju 55.533 četvorna metra poljoprivredne površine. Razminiranje financiraju Županija i ITF i to, po ugovoru iz veljače ove godine, tako što je ITF udvostručio 400.000 kuna županijskoga novca za razminiranje.

S današnjim ugovorom dvije su strane za ovu godinu već osigurale dva milijuna i 136.000 kuna. Župan Horvat podsjetio je da je u Karlovačkoj županiji dosad razminirano 16,5 četvornih kilometara, a još treba razminirati oko 15 četvornih kilometara pod minama. Osim toga, u Županiji je čak još 87 četvornih kilometara minski sumnjiva prostora.

Za ovu godinu u planu je za razminiranje 2.758.000 četvornih metara, a od toga je već ugovoreno razminiranje 1.300.000 četvornih metara uz financijska sredstva iz državnog proračuna, rekao je zamjenik ravnatelja HCR-a Miljenko Vahtarić.

Vahtarić je pohvalio Karlovačku županiju zbog sustavnog izdvajanja vlastitog novca i angažmana na privlačenju međunarodnih donacija, jer mnoge županije, kako je rekao, uglavnom čekaju da taj problem riješi država ili donatori.

Direktor ITF-a Goran Gačnik rekao je da primjer potpisivanja ugovora iz veljače već slijede druge županije, te je u tijeku sklapanje ugovora s još nekoliko zainteresiranih županija.

Za tu međunarodnu zakladu za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) Gačnik je rekao da je financirana sredstvima vlade SAD-a i drugih donatora.

ITF je u Karlovačku županiju dosad uložio 3,2 milijuna kuna, čime je očišćeno 1.478.000 četvornih metara s kojih je uklonjeno 550 mina, te 150 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, rekao je Gačnik. Dodao je da će se kao lovac rado odazvati na tri dobrotvorna lova koje je za listopad i studeni najavio Lovački savez Karlovačke županije, te da će povesti i prijatelje iz uspješnih tvrtki da bi i oni pridonijeli bržem razminiranju lovišta Kalovačke županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙