FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Miljenko Mike Grgich dobitnik nagrade za razminiranje u Hrvatskoj

WASHINGTON,1. svibnja 2007.(Hina) - Hrvatskom iseljeniku Miljenku Mikeu Grgichu, glasovitom kalifornijskom vinaru, u ponedjeljak je u New Yorku uručena nagrada "Global Citizen Award", koju mu je za doprinos razminiranju u Hrvatskoj dodijelila humanitarna udruga Roots of Peace (Korijeni mira), sa sjedištem u Kaliforniji.
WASHINGTON,1. svibnja 2007.(Hina) - Hrvatskom iseljeniku Miljenku Mikeu Grgichu, glasovitom kalifornijskom vinaru, u ponedjeljak je u New Yorku uručena nagrada "Global Citizen Award", koju mu je za doprinos razminiranju u Hrvatskoj dodijelila humanitarna udruga Roots of Peace (Korijeni mira), sa sjedištem u Kaliforniji.

Uz Grgicha (84), vlasnika vinarije "Grgich Hills" koje se prostire na gotovo 400 hektara u dolini Napa na sjeveru Kalifornije, nagrada udruge Roots of Peace dodijeljena je i jordanskoj kraljici Noor, koja je u proteklih 10 godina bila "neumorni zagovornik žrtava mina i njihovih obitelji, sudjelujući na brojnim konferencijama o minama i u prikupljanju donacija za razminiranje", navela je u priopćenju udruga Roots of Pace.

Nagrade "Global Citizen Award", koje se dodijeljuju prvi puta, dobitnicima su predane na svečanom ručku održanom uoči isplovljenja borda "Oueen Mary II" na "Krstarenje za mir", šestodnevnu plovidbu preko Atlantika od New Yorka do Southamptona, u Engleskoj, na kojoj oko 3.000 putnika očekuje film o razminiranju u Hrvatskoj, Afganistanu i Angoli, edukacija o problemu razminiranja i poziv da doniraju svjetsku kampanju protiv mina - udruge Korijeni mira i britanske udruge MAG - Savjetničke skupine za mine.

Kompanija Cunard Line, vlasnik broda "Queen Mary II", također je odlučila određeni postotak od plaćenih karata za "Krstarenje za mir", donirati udruzi Roots of Peace.

Na svečanoj dodjeli nagrada, održanoj na prijemu u troetažnom brodskom restoranu Britannia, sudjelovali su brojni diplomati, osobe iz političkog i javnog života, a po riječima Grgicha, na prijemu je bilo i puno Hrvata.

"Hrvatskoj je ovdje učinjen veliki doprinos i mnogo Hrvata se odazvalo na ovaj ručak na brodu", kazao je Grgich u telefonskom razgovoru za Hinu.

Nakon godine 2000., kada je u Hrvatsku doveo izaslanstvo udruge Roots of Peace, Grgich je osigurao sredstva za uklanjanje mina kroz donacije prikupljene na priredbama u povodu 25. obljetnice Pariške degustacije 1976., na kojoj je svojim "Chardonayem Chateau Montelena 1973." potukao nepobjedive francuske vinare, ucrtavši Kalifornija na vinsku kartu svijeta.

Nakon toga, nastavio je pomagati djelovanje Roots of Peace u Hrvatskoj, a udruga je do sada, uz pomoć američkog State Departmenta, UN-a i Hrvatskog centra za razminiranje, dovršila projekte u Dragaliću, Bibinju, Čistoj Maloj, Čistoj Velikoj, Iloku i Karlovcu.

"To je bila manifestacija kakvu do sada nisam vidio. Predsjednica udruge Roots of Peace, Heidi Kuhn, u govoru je odala posebno priznanje Hrvatskoj, prvoj zemlji u kojoj je udruga počela djelovati i ostvarivati uspjehe", kazao je Grgich.

"Dobio sam odlikovanje 'Global Citizen Award' kao i jordanska kraljica Noor. Nisam vjerovao da će doći, mislio sam da je to samo propaganda, ali došla je i održala jako dobar govor. Ona je sada glavni promotor za uklanjanje mina u svijetu, nakon smrti britanske princeze Diane", rekao je.

Britanska udruga MAG, koja će organizirati doček broda u Southamptonu, ove godine obiježava 10 godina od smrti princeze Diane, koja je bila zaštitni znak svjetske kampanje razminiranja, do svoje tragične pogibije 1997.

Izrazivši očekivanje da će transatlantsko putovanje broda "Queen Mary II" privući svjetsku pozornost za problem uklanjanja protupješačkih mina, Grgich je naglasio kako udruga Korijeni mira, iskustva stečena u Hrvatskoj, vrlo uspješno koristi u Afganistanu, Angoli i drugim zemljama.

Na pitanje zašto se u Hrvatskoj nedovoljno zna za angažman udruge Roots of Peace i njegov osobni, na uklanjanju mina, Grgich je kazao kako mu je od publiciteta važnije da se stvarno pomogne i da se Hrvatska očisti od mina. "Posebno je važno zbog djece, ona su najčešće žrtve mina", dodao je.

Udruga Roots of Peace procjenjuje kako je u svijetu još posijano oko 70 milijuna mina koje treba ukloniti, od čega je u Hrvatskoj oko pola milijuna, kazao je Grgich.

Miljenko "Mike" Grgich, u Hrvatskoj je poznat po iniciranju projekta u kojem je DNK analizom dokazano kako sorta grožđa "Zinfandel", koja je danas zaštitni znak Kalifornije - omiljeni "zin", potiče od stare hrvatske sorte "Crljenak kaštelanski", jednako kao što od nje potiče i "Plavac mali", koji Grgich danas uzgaja u svom vinogradu u Trsteniku na Pelješcu.

Manje je znan njegov pionirski doprinos razvoju vinarstva u SAD a neizravno i u Australiji, Novom Zelandu, Čileu, Južnoj Africi i drugdje, jer se nakon njegove "Judgement of Paris" (Pariške presude) 1976., bilježi procvat vinogradarstva i u tim zemljama, koje su danas eminentni svjetski proizvođači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙