FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 20. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

BRIJUNI - Na danas završenoj 3. regionalnoj konferenciji na kojoj su predstavnici vlada i nevladinih udruga razgovarali o poboljšanju suradnje u svrhu suzbijanja trgovine ljudima, istaknuta je važnost definiranja razlike u tretmanu s obzirom na vrstu eksploatacije i specifičnost traumatizacije žrtve. "Osim seksualne eksploatacije, sve je više zastupljena i trgovina ljudima radi prosjačenja, prisilnoga rada i prodaje organa", rekla je koordinatorica mreže Petra i predsjednica Udruge žena Vukovar Ružica Mandić. Predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore te gosti iz nevladinih organizacija Slovenije, Makedonije i Kosova, govorili su i o kaznenom progonu počinitelja po zemljama i regionalno. Konferenciju na Brijunima organizirao je CARE International, koji sa sjedištem u Sarajevu te uredima u Beogradu i Zagrebu, od 2004. u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori provodi projekte suzbijanja trgovanja ljudima.

VINKOVCI - U sklopu Festivala glumca koji se do 21. svibnja održava u Županji, Vinkovcima, Vukovaru i Iloku, na vinkovačkom izletištu Kunjevcima danas se, pretposljednjega dana festivala, održava tradicionalno Glumačko sijelo. Na sijelu glumci, njihovi domaćini i gosti tradicionalno se druže uz slavonske gastronomske specijalitete, sportske i zabavne aktivnosti. Po riječima izvršnog producenta Festivala glumca Himze Nuhanovića, predstave ovogodišnjeg Festivala glumca vidjeti će ukupno više od 10.000 gledatelja. Nuhanović je podsjetio da na ovogodišnjem 14. festivalu glumca za nagrade konkurira 18 predstava, a izbor je načinila festivalska izbornica Helena Buljan. Jedan od utemeljitelja Festivala glumca Vanja Drach ocijenio je kako je taj festival potaknuo kazališni životu u istočnoj Hrvatskoj.

ZADAR - Sedam nacionalnih manjina koje žive u Zadarskoj županiji danas obilježava Međunarodni dan kulturne raznolikosti kulturnim programom u Domu hrvatske mladeži u Zadru, te prezentacijom kulinarskih specijaliteta. Pripadnici talijanske, makedonske, albanske, bošnjačke, mađarske, slovenske i srpske manjine djeluju u Zadarskoj županiju kroz zajedničku Koordinaciju i već drugu godinu priređuju takvo okupljanje. Današnji je skup počeo državnom himnom i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, a okupljene su zatim pozdravili zadarski župan Ivo Grbić, voditelj Ureda OESS-a u Zadru Heinz Habertheuer, zadarski dogradonačelnik Rade Škarica i u ime vladina Savjeta za nacionalne manjine Ratko Gajica.

RIJEKA - Nekadašnja riječka Tvornica papira u kanjonu Rječine, poznatija u gradu i okolici kao "hartera", dobit će prenamjenom novi život i uz poduzetničku zonu, sportske i rekreacijske sadržaje, postat će kulturni centar namijenjen, prije svega, mladima. Pažnju na taj prostor usmjerio je Klub ljubitelja buke organiziranjem, već treću godinu, festivala rock glazbe u hali "Marganovo" u najsjevernijem dijelu bivše tvornice, budućem kulturnom centru. Ovogodišnji festival održat će se početkom lipnja i trajat će dva dana. Tu neformalnu skupinu sa zajedničkom idejom čine glazbenici Damir Martinović-Mrle i Ivan Šarar iz grupe "Let3", tvorci idejnog projekta oživljavanja prostora bivše tvornice arhitekti Saša Randić i Idis Turato te vlasnik diskografske kuće "Dallas" Goran Lisica Fox.

ZAGREB - U Galeriji "Milan i Ivo Steiner" danas je svečano otvorena izložba "Umjetnine iz fundusa Židovske općine Zagreb", na kojoj je predstavljeno 36 slika i skulptura 25 poznatih i dva nepoznata autora. Najstariji rad je Portret dr. Franka iz 1888. godine nepoznatog autora, rekla je organizatorica izložbe Vedrana Kršinić, dodajući kako su na izložbi zastupljeni židovski, ali i nežidovski autori. Posjetitelji tako imaju priliku vidjeti radove Ivana Lackovića Croate, Oskara Hermana, Hinka Juhna, Đure Tiljka, Ine Drutter i drugih. Djela u fundusu Židovske općine Zagreb nabavljena su otkupom, ali i donacijama. Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus rekao je kako se radi o autorima koji su ostavili dubok trag na hrvatskoj, ali i svjetskoj likovnoj sceni. Izložba se može razgledati do 30. srpnja.

ZADAR - Zajedničkim nastupom svih sudionika na današnjem euharistijskom slavlju u katedrali sv. Stošije završeno je VI. međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru. Na natjecanju je nastupilo osam pjevačkih zborova iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Latvije, a sinoć su podijeljene nagrade najuspješnijima. Po odluci stručnog žirija, prvu nagradu, Zlatni križić opatice Čike, dobio je komorni zbor Ipavska iz Vipave u Sloveniji. Srebrni križ opatice Čike pripao je pjevačkom zboru Anima iz Latvije, a brončani dubrovačkom Komornom zboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙