FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o volonterstvu, kojim se uređuje položaj svih pravnih i fizičkih osoba uključenih u organizirano volontiranje, a iz državnog će se proračuna godišnje za razvoj volonterstva izdvajati sto tisuća kuna. Zakonom se volonterstvo definira kao dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju se bez postojanja uvjeta, isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi. Proračunski novac koji se kani izdvojiti uglavnom bi se trošio na djelovanje nacionalnog odbora za razvoj volonterstva te djelovanje službenika po ministarstvima vezanih uz sustav volonterstva.

ZAGREB - Hrvatski sabor prihvatio je danas Izvješće pučkog pravobranitelja za 2006., prihvativši i zaključak Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da se primjedbe i prijedlozi izneseni u raspravi te u Izvješću dostave Vladi radi poduzimanja mjera za učinkovitiji rad državnih i tijela s javnim ovlastima. Prihvaćen je i zaključak HSU-a kojim se pučki pravobranitelj obvezuje u roku 30 dana Saboru dostaviti izvješće o broju umirovljenika koji su mu se lani obraćali u vezi s povratom umirovljeničkog duga. Sabor je, na prijedlog HDZ-a, u treće čitanje uputio predložene izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, te odlučio da će o izmjenama zakona koji regulira lokalne izbore i o zakonu o neposrednom izboru lokalnih čelnika glasovati kada i o izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. U drugo je čitanje upućen prijedlog novoga zakona o prekršajima.

ZAGREB - Hrvatski sabor je sa 106 glasova danas donio Odluku o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama UN-a. Tako bi do kraja 2008. do pet hrvatskih vojnika trebalo biti upućeno u misiju u Nepal, do šest njih u Libanon, te po dva u Sierra Leone, Burundi i Afganistan. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izvijestio je kako se, zbog dodatnih usuglašavanja, odgađa glasovanje o izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova te izmjenama Zakona o područjima i sjedištima prekršajnih sudova. Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a 25. sjednicu nastavlja idući tjedan. Po Šeksovim najavama, Sabor bi 25. sjednicu trebao zaključiti 1. lipnja, a iduću, 26. sjednicu zakazati za 13. lipnja, koja bi trebala trajati do ljetne stanke sredinom srpnja.

ZAGREB - Izvješće o radu Ureda pravobraniteljice za djecu u 2006., koje je trebalo rješavati 1059 slučajeva povreda prava djeteta lanjske godine, u današnjoj saborskoj raspravi podržao je Klub HDZ-a, a podršku je najavio i Klub SDP-a, uz neke zamjerke, među kojima je nedovoljna učinkovitost u naplati uzdržavanja djeteta - alimentacije. Prvavobraniteljica za djecu Mila Jelavić je, govoreći o izvješću, rekla da je od 1059 slučajeva kršenja prava djeteta bilo 828 novih slučajeva, dok je 231 slučaj prenesen iz 2005. Među njima je najčešće bilo, 61 posto, povreda osobnih prava djeteta, zatim povreda obrazovnih te pravnih i socijalnih prava djeteta. Jelavić je rekla kako je Ured pravobraniteljice posebnu pažnju usmjerio k regionalizaciji pa je tako s radom počeo regionalni ured u Splitu, a prije ljeta očekuje se i otvaranje takvih ureda u Osijeku i Rijeci. Raspravu o Izvješću Ureda pravobraniteljice za djecu Sabor će nastaviti idući tjedan.

PULA - Djelatnici istarske granične policije jučer su popodne na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Kaštelu pri izlasku iz Hrvatske zatekli 36-godišnjeg M.T.-a, makedonskog državljanina s prebivalištem u Kopru, s 500 krivotvorenih novčanica u apoenima od sto eura, izvijestila je danas Policijska uprava istarska. Prilikom redovne kontrole djelatnici granične policije su u osobnom automobilu "BMW" slovenskih oznaka u pretincu ispred suvozačeva mjesta u dvije plastične vrećice pronašli 500 krivotvorenih novčanica. Novčanice su različitih serijskih brojeva u apoenima od sto eura i odmah se posumnjalo da su krivotvorene. Novčanice koje ne posjeduju nikakvu zaštitu, bit će proslijeđene u Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagreb radi utvrđivanja kvalitete novčanica, ali i drugih okolnosti. Istraga je u tijeku.

ZAGREB - Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) svečano je danas u Zagrebu proslavila 18. obljetnicu osnutka stranke obilježivši tako, kako ističu, svoju "punoljetnost". HSLS je osnovan 20. svibnja 1989. kao Hrvatski socijalno-liberalni savez i bio je prva politička stranka osnovana u Hrvatskoj još u vrijeme vladavine komunističkog režima. Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić govoreći o proteklih 18 godina stranke, rekla je da je tijekom tih godina HSLS proživljavao brojne uspone i padove prolazeći kroz svoj politički pubertet i tražeći svoje mjesto na hrvatskoj političkoj pozornici. Naglasila je da je njezina stranka dva puta bila sastavni dio vlade, ali da je oba puta iz nje izlazila jer su procijenili da se politika vlade sukobljava s idealima i načelima stranke i liberalizma. Kao posebnu godinu Adlešić je istaknula 2006. kada je došlo do ponovnog ujedinjenja HSLS-a i LS-a i od tada je stranci pristupilo oko 2000 novih članova.

ZAGREB - HDZ-ov saborski zastupnik Lino Červar izjavio je danas da je amandman na predložene izmjene Zakona o područjima i sjedištima sudova, kojim se predlaže ukidanje Općinskog suda u Buzetu i njegovo pripajanje pazinskom sudu, podnio u cilju racionalizacije sudova koja je predviđena strategijom reforme pravosuđa, ali i ispunjavanjem preuzetih obveza u procesu pristupanja EU. Červar je na konferenciji za novinare odbacio jutrošnje optužbe IDS-ovih, SDP-ovih, HSU-ovih te manjinskih saborskih zastupnika iz Istre da njegov prijedlog šteti Istri i njezinim građanima, te da još jednom pokazuje maćehinski odnos HDZ-a prema Istri. Damir Kajin, Valter Poropat i Doroteja Pešić Bukovac, svi iz IDS-a, Antun Peruško iz SDP-a, Silvano Hrelja iz HSU-a te zastupnik talijanske manjine Furio Radin su na konferenciji za novinare Červarov prijedlog ocijenili nedopustivim i izuzetno štetnim za Buzet i Istru.

ZAGREB - Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nakon gotovo polugodišnjeg analiziranja znanstvenog opusa hrvatskog ginekologa dr. Asima Kurjaka, jednoglasno je potvrdio optužbe British Medical Journala o Kurjakovom plagiranju dvaju znanstvenih tekstova, potvrdio je Hini predsjednik Odbora dr. Vedran Katavić. Po njegovim riječima, utvrđeno je također i da su, uz ta dva slučaja, Kurjak i njegovi suradnici na različite načine povrijedili Kodeks Odbora za etiku. Direktor oxfordske knjižnice James Lind, ustanove koja prikuplja podatke o kliničkim pokusima u svijetu, Iain Chalmers u svojem je tekstu u British Medical Journalu opisao dva slučaja za koje je utvrdio da je riječ o plagijatima.

ZAGREB - Protiv liječnika Klinike za otorinolaringologiju na Šalati, 49-godišnjeg Mislava Gjurića USKOK je podigao optužnicu kojom ga tereti da je u četiri navrata od pacijenata tražio i primio mito. Gjurić je optužen da je od svibnja 2004. do ožujka 2006. od jednog pacijenta primio 500 eura, a u preostala tri slučaja pacijenti su ukupno 13.400 kuna uplatili na račun Udruge za promicanje kvalitete u otorinolaringologiji koju je on osnovao. Prema optužnici, Gjurić je novac primio za operacije nosa i uha, a u jednom je slučaju uvjerio pacijenticu da joj troškove ugradnje ušne proteze ne pokriva HZZO, iako je to bila neistina. Upravo je otac te pacijentice slučaj prijavio USKOK-u, a policija je Gjurića uhitila nakon što je u svojoj ordinaciji primio označeni novac.

ZAGREB - Ministarska konferencija o Bolonjskom procesu završena je danas u Londonu prihvaćanjem jedinstvenoga dokumenta - "Londonskoga ministarskog priopćenja" u kojemu se kao prioriteti za sljedeće razdoblje ističu razvoj sustava mobilnosti studenata i nastavnika i cjeloživotnoga obrazovanja te nacionalnih kvalifikacijskih okvira. Dokument sadrži i dosadašnja postignuća u provedbi Bolonjskoga procesa o kojima su tijekom dvodnevnoga rada konferencije raspravljali ministri znanosti i obrazovanja 46 zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije, među kojima i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. U zaključke rasprava po radnim skupinama ušao je hrvatski prijedlog da u Bolonjskome procesu nakon 2010. posebna pozornost bude usmjerena suradnji na razvoju kvalitete osnovnoga i srednjega školstva, navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ).

PULA - Više od stotinu predstavnika nevladinih organizacija i vladinih institucija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske i gostiju okupilo se na 3. regionalnoj konferenciji o suzbijanju trgovine ljudima koja je danas počela na Brijunima. Cilj je konferencije, kako se danas čulo, poboljšati suradnju civilnog i vladinog sektora u suzbijanju trgovine ljudima u regiji. Na konferenciji kao gosti sudjeluju i predstavnici nevladinih organizacija Slovenije, Makedonije i Kosova. Otvorio ju je predstavnik organizatora, direktor CARE misije u regiji Gustavo D'Angelo koji je tom prigodom ustvrdio da je trgovanje ljudima na Balkanu jedan od najozbiljnijih problema zemalja regije. "U posljednjih 15 godina na Balkanu naprosto cvjeta trgovina ljudima, a balkanske zemlje ujedno su i zemlje podrijetla, tranzita i samo odredište", kazao je D'Angelo.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) ogorčena je prijedlogom članova Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara da se umirovljenim generalima Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagorcu oduzmu odličja zbog iskazanog "prezira prema hrvatskom pravnom sustavu". Kako je danas priopćio UBIUDR niti jedan od navedenih generala još nije pravomoćno osuđen, a kako su sudski procesi tek započeli u ovoj udruzi smatraju da je ta inicijativa pritisak na sud kako bi se ti generali osudili. UBIUDR se pita što ako se generalima oduzmu odličja, a sud ih kasnije oslobodi, kao i kako su predlagači zaključili da Branimir Glavaš štrajkom glađu pokazuje prezir i nepoštivanje hrvatskog pravnog sustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙