FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prikazan Vranjicanov dokumentarac "Takozvana Krajina uoči Oluje"

ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) - Dokumentarni filma Pavla Vranjicana "Takozvana Krajina uoči Oluje" prikazan je večeras na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.
ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) - Dokumentarni filma Pavla Vranjicana "Takozvana Krajina uoči Oluje" prikazan je večeras na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.

Film donosi priču o svakodnevnom životu srpskih povratnika u selu Žagrović kod Knina, rodnom mjestu haaškoga optuženika za ratne zločine Mile Martića.

Autor je kroz prisjećanja srpskih povratnika iz zaseoka Martići pokušao oživjeti ozračje i raspoloženje stanovništva okupiranih područja pred hrvatsku vojnoredarstvenu operaciju Oluja.

Iz razgovora sa sugovornicima otkriva se način i evakuacija srpskoga stanovništva s područja koja su bila zahvaćena hrvatskim oslobodilačkim akcijama.

Govoreći o filmu, autor je istaknuo kako su mnogi srpski povratnici spremni i pred sudom posvjedočiti o organizaciji bijega, ali su zbog, kako je rekao, nezainteresiranosti hrvatskih vlasti prepušteni prijetnjama i ucjenama iz Srbije i Republike Srpske.

"Nakon što su isječci iz filma prikazani na jednoj zagrebačkoj tv-postaji, sugovornicima su pristigle prijetnje iz srbijanskoga MUP-a kao i MUP-a Republike Srpske", rekao je Vranjican.

Znatan broj ljudi želio bi svjedočiti i o zločinima počinjenim nad Hrvatima, ali mnogi se boje za svoju i sigurnost svojih bližnjih, rekao je Vranjican.

Pavle Vranjican je autor mnogih dokumentarnih filmova sastavljenih od izvornih filmskih materijala ostalih nakon odlaska srpskih okupacijskih snaga s područja što su ga hrvatske snage oslobodile tijekom operacije "Oluja". Redatelj je i filma "Amarkord" koji govori o srpskoj pobuni u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙