FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava Svjetskog dana društvenih komunikacija i 10. obljetnica HKR-a

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Svečanom akademijom u Nadbiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati danas je proslavljen Svjetski dan društvenih komunikacija i 10. obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija.
ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Svečanom akademijom u Nadbiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati danas je proslavljen Svjetski dan društvenih komunikacija i 10. obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija.

U povodu tih važnih nadnevaka nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić čestitao je svim djelatnicima Hrvatskoga katoličkog radija jubilej. Kardinal se pri tome zapitao kolika je danas važnost crkvenih medija, kazavši da je vrijedno izvješćivati i pisati o onome što se može obilježiti istinitošću, dobrotom i važnošću.

Predsjednik Odbora za medije Hrvatske biskupske konferencije riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić također je čestitao jubilej HKR-u, geslo kojega je "Dobar radio, za dobre ljude". Kako je rekao, na Svjetski dan društvenih komunikacija čita se poruka Svetog Oca za ovaj Dan.

Ravnatelj HKR-a Zvonimir Ancić podsjetio je da je taj radio počeo emitirati upravo na današnji dan 1997., dan uoči Duhova, a početak emitiranja blagoslovio je tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Među ostalim, Ancić je istaknuo da je od važnih vijesti za život Crkve u Hrvata taj radio emitirao 5. srpnja 1997. da je novim zagrebačkim nadbiskupom imenovan tadašnji krčki biskup msgr. Josip Bozanić.

Drugi vatikanski sabor odredio da se svake godine u svim biskupijama svijeta slavi dan kada će se vjernicima progovoriti o njihovoj ulozi kako bi se "djelotvornije jačao apostolat Crkve u sredstvima društvenih komunikacija". Taj se dan svake godine slavi 7. vazmene nedjelje, a od 1967. Sveti Otac upućuje i posebnu poruku za tu prigodu.

Poruku Svjetskog dana društvenih komunikacija pape Benedikta XVI. na svečanoj akademiji predstavila je glavna urednica Informativne katoličke agencije (IKA) Suzana Peran. Među ostalim je istaknula da Sveti Otac u ovogodišnjoj poruci o ulozi medija u odgoju djece ističe kako bi Crkva trebala u skladu sa svojim spasenjskim poslanjem mladima, roditeljima, medijskim djelatnicima i svima koji su uključeni u odgoj ponuditi pomoć u odgoju za medije. Župe i školski programi katoličkih škola morali bi prednjačiti u odgoju za odgovornu i kvalitetnu uporabu javnih glasila, istaknuo je u ovogodišnjoj poruci Papa.

Danas su uručene i prigodne zahvalnice zaslužnim djelatnicima HKR-a te nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara. Nagradu za životno djelo toga društva dobio je fra Antun Ljudevit Maračić, franjevac konventualac za 45 godina novinarskog rada. Fra Antun bio je 27 godina glavni i odgovorni urednik "Veritasa", katoličkog mjesečnika koji izdaje Franjevačka provincija Sv. Antuna Padovanskog. Počasnu nagradu tog društva dobio je HKR, a godišnja nagrada uručena je novinaru i uredniku "Slobodne Dalmacije" Ivanu Ugrinu. Nagrade im je uručio msgr. Ivan Devčić, predsjednik Odbora za medije HBK.

Današnja proslava završila je Euharistijskim slavljem koje je u crkvi Srca Isusova na Šalati predvodio kardinal Josip Bozanić, zajedno s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj Franciscom Javierom Lozanom, generalnim tajnikom HBK Vjekoslavom Huzjakom, s još desetak svećenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙