FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski odbor prihvatio izvješća pravobraniteljica i HOO-a za prošlu godinu

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Razina zaštite dječjih prava ozbiljno je narušena dugotrajnošću sudskih postupaka u kojim se odlučuje o djeci, jedna je od primjedbi iz Izvješća o radu pravobraniteljice za djecu za 2006. godinu koju je danas jednoglasno prihvatio Odbor za obitelj, mladež i šport Hrvatskog sabora.
ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Razina zaštite dječjih prava ozbiljno je narušena dugotrajnošću sudskih postupaka u kojim se odlučuje o djeci, jedna je od primjedbi iz Izvješća o radu pravobraniteljice za djecu za 2006. godinu koju je danas jednoglasno prihvatio Odbor za obitelj, mladež i šport Hrvatskog sabora.

Ured je tijekom prošle godine rješavao ukupno 1059 slučajeva, od čega se 61 posto odnosilo na povrede osobnih prava djece, kao što su prava na zaštitu od nasilja i zanemarivanja, te na život uz obitelj i roditeljsku skrb, kazala je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić. Ured je zaprimio 120 prijava koje su se odnosile na nasilje nad djecom i to većinom u obitelji i odgojno-obrazovnim ustanovama.

"Poseban je problem kad su djeca žrtve nasilnog ponašanja susjeda ili drugih osoba koje nisu članovi obitelji pa ako takvo djelo nema obilježja kaznenog djela, tretira se kao prekršaj protiv javnog reda i mira, u nedostatku posebnog zakona", napomenula je Jelavić. Zato Ured predlaže donošenje posebnog Zakona o zaštiti djece od svih oblika nasilja.

Jelavić je podsjetila da Ured često reagira i na dojave građana o objavljivanju neprimjerenih reklama u medijima i drugim mjestima, a koja štetno utječu na djecu.

Uputili su i preporuku za uspostavu dežurstava na sudovima tijekom vikenda i praznika jer se velik broj povreda dječjih prava odvija u to vrijeme.

Posebice važnim navela je sporazum s Odvjetničkom komorom o besplatnoj pravnoj pomoći u predmetima za dobivanje alimentacije, što je dosad iskoristilo 450 djece. Što se tiče pritužbi na rad centara za socijalnu skrb, pravobraniteljica nije htjela generalizirati njihov rad, već je ukazala na nedovoljan broj zaposlenih stručnjaka u centrima, ali i činjenicu da se slika u javnosti često stvara na temelju rada pojedinaca koji iz objektivnih ili subjektivnih razlog neprofesionalno obavljaju svoj posao.

Predsjednik saborskog Odbora Davorko Vidović kazao je kako je Izvješće još jedna potvrda opravdanosti postojanja te važne institucije.

Saborski odbor jednoglasno je prihvatio i Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za prošlu godinu, te Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2006.

Po mišljenju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač Koritnik, Zakon o ravnopravnosti spolova i dalje se ne primjenjuje dovoljno, a broj zaprimljenih pritužbi građana veći je za 11 posto u odnosu na 2005. godinu. Pritužbi vezanih za nasilje u obitelji više je za 49,3 posto nego godinu ranije.

Izrazito velik porast prijava obiteljskog nasilja ukazuje na na kršenje prava, ali i bolju zakonsku regulativu i osviještenost građanki/građana, kaže pravobraniteljica.

Pritužbe koje se odnose na diskriminaciju na području rada i prošle su godine upućivale većinom žene, dok se povećava broj pritužbi muškarca vezanih za roditeljsku skrb.

Na temelju dobivenih prijava, pravobraniteljica je pohvalila veliki napredak u radu policije, nasuprot često birokratskom postupanju centara za socijalnu skrb.

Što se tiče diskriminacije žena na tržištu rada, pravobraniteljica ističe da se problem neće riješiti bez pojačanja rada državnog inspektorata.

Usvajajući izvješće HOO-a na sjednici je pohvaljen njegov rad te je zaključeno da se radi o športskoj udruzi koja nije samo distributer novaca već vrlo aktivno sudjeluje u unapređenju hrvatskog sporta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙