FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za ravnopravnost spolova: stanje u rodilištima "crna točka"

ZAGREB, 14. svibnja 2007. (Hina) - Na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, na kojoj je bilo riječi o pravima žena prigodom rađanja, ocijenjeno je da je stanje u rodilištima "crna točka" hrvatskoga zdravstvenog sustava.
ZAGREB, 14. svibnja 2007. (Hina) - Na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, na kojoj je bilo riječi o pravima žena prigodom rađanja, ocijenjeno je da je stanje u rodilištima "crna točka" hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Vedrana Valčić, iz udruge Roda, koja je, zajedno s Hrvatskom udrugom primalja, potaknula raspravu o toj temi, izvijestila je o rezultatima anketa gdje se od 542 žene njih 55 posto izjasnilo da su se pri porodu osjećale kao objekt, a za veliki broj to je bilo traumatično iskustvo.

"Moramo osigurati da sustav prevenira omalovažavanje ili ponižavanje žena pri porodu, jer se u pravilu, mali broj odlučuje na tužbu sudu (jedna od dvadeset žena), zbog takvoga ponašanja u rodilištima", rekla je Valčić,

Ines Bojić iz pravnog tima udruge B. a. B. e. je podsjetila da žene imaju pravo na zaštitu od verbalnoga zlostavljanja i ponižavanja, te na reproduktivno zdravlje kroz zakonsku regulativu, putem Zakona o pravima pacijenata i Zakona o obveznim odnosima, te kroz sudsku zaštitu, ako su povrijeđena ljudska prava.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol je ustvrdila kako se u nas često govori o djeci i populacijskoj politici, a čini se, kaže, da padamo već na prvom ispitu, zbog neprimjerenoga tretmana rodilja u rodilištima, na što je, dodaje, još prije pet godina nastojala ukazati udruga Roda.

Na potrebu kvalitetnijeg i boljega obrazovanja primalja, koje danas imaju većinom srednju stručnu spremu, ukazala je Barbara Finderle, predstavnica Hrvatske udruge primalja, te se zauzela za njihov trogodišnji dodiplomski studij, što su, i kriteriji EU, kako je navela.

Gordana Sobol je izrazila nezadovoljstvo što se na tematsku sjednicu nije odazvao nitko iz Ministarstva zdravstva, i naglasila da će sve zahtjeve s odbora koji teže adekvatnom, humanom i primjerenom porodu uputiti nadležnim institucijama.

"Želimo potaknuti nadležne na provedbu nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova koja se očituje i u reproduktivnom zdravlju žene, te podsjetiti na obvezu izrade programa humanizacije rađanja u ovoj godini, kao i na potporu dojenju gdje se dosad nije puno napravilo", zaključila je Sobol.

Na sjednici su sudjelovale predstavnice Ženske mreže Hrvatska, Ženske sobe i druge, koje su ukazale i na potrebu uvođenja seksualne edukacije u školama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙