FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Edukacijski seminar o zaštiti tržišnog natjecanja

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Na području EU u trideset godina, od 1969. do 1999. godine, bilo je izrečeno 38 zabrana kartela i kazne u iznosu 1,4 milijarde eura, a samo od 2000. do 2006. zabranjeno je 46 kartela s iznosom kazni od 6,2 milijarde eura.
ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Na području EU u trideset godina, od 1969. do 1999. godine, bilo je izrečeno 38 zabrana kartela i kazne u iznosu 1,4 milijarde eura, a samo od 2000. do 2006. zabranjeno je 46 kartela s iznosom kazni od 6,2 milijarde eura.

Tim je primjerom predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec na današnjem edukacijskom seminaru u Hrvatskoj gospodarskoj komori ilustrirala jednu od zadaća svih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, borbu protiv kartela.

Uz te i slične zabranjene sporazume, zaštita tržišnog natjecanja podrazumjeva i pitanja vezana za sprečavanje zlouporabe vladajućeg položaja, te ocjene koncentracije, a u nadležnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja su i državne potpore.

Agencija, istaknula je Spevec, nije nadležna za javne nabave, damping i sl.

"Zaboravite nas kada se radi o javnoj nabavi, dampingu, trgovini, to reguliraju drugi zakoni i za to postoje druge institucije", poručila je Spevec detaljno obrazlažući okupljenim gospodarstvenicima pravni okvir i nadležnosti Agencije.

Tako je govoreći o sprečavanju zlouporabe vladajućeg položaja istaknula da monopol sam po sebi nije zabranjen, već je zabranjena njegova zlouporaba, onemogućavanje da se na tom tržištu pojave i konkuriraju i drugi.

No, upozorila je da su najgori monopoli uspostavljeni zakonima. Agencija ne može mijenjati zakona, već se zalagati za liberalizaciju tržišta, rekla je Spevec navodeći kao primjer telekomunikacije gdje je liberalizacija "dovela do neslućenih dobrobiti za potrošače".

Vezano za ocjene koncentracije, Spevec je podsjetila na zakonsku odredbu po kojoj nije zabranjena svaka koncentracija koja jača vladajući položaj nego samo ona koja može značajno utjecati na sprečavanje tržišnog natjecanja, odnosno ona za koju se može dokazati da će njene pozitivne posljedice biti manje od onih negativnih.

Zašto bi na našem malom, hrvatskom tržištu sprječavali koncentracije u uvjetima kada ulazimo na veliko europsko tržište, a Europa potiče koncentracije, posebno prekogranične kao jedini pravi odgovor na izazove globalizacije, upitala je Spevec.

Vezano za državne potpore podsjetila je da umjesto zabranjenih selektivnih potpora pojedinim neefikasnim subjektima kojima se tako omogućavao opstanak na tržištu, postoji niz mogućnosti da država potporama za zaštitu okoliša, inovacije, obrazovanje, regionalni razvoj i sl. pomaže razvoj gospodarstva i zapošljavanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙