FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izborni uspjeh Sjeverne lige na krajnjem jugu Italije

ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) - Na lokalnim izborima održanim 13. i 14. svibnja na Lampedusi, otoku na krajnjem jugu Italije, pobijedila je koalicija koju čine "Pokret za autonomiju", Nacionalni savez, Unija kršćanskih demokrata i Sjeverna liga koja je među koalicijskim partnerima postigla i najbolji rezultat osvojivši četiri vijećnička mjesta.
ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) - Na lokalnim izborima održanim 13. i 14. svibnja na Lampedusi, otoku na krajnjem jugu Italije, pobijedila je koalicija koju čine "Pokret za autonomiju", Nacionalni savez, Unija kršćanskih demokrata i Sjeverna liga koja je među koalicijskim partnerima postigla i najbolji rezultat osvojivši četiri vijećnička mjesta.

Gradonačelnik Lampeduse na izborima je postao Bernardino De Rubeis iz "Pokreta za autonomiju" no pravo iznenađenje je izbor na mjesto dogradonačelnice Angele Maraventano, poznate i kao "pasionarije" Sjeverne lige na Siciliji.

Lampedusa, otok koji se nalazi oko 200 kilometara južno od Sicilije i stotinjak kilometara od obale Tunisa, broji samo 5.500 stanovnika a poznat je postao po čestim iskrcavanjima ilegalnih useljenika iz sjeverne Afrike kojima je prva postaja na putu prema bogatom sjeveru Europe.

Maraventano, stara 43 godine, udana i majka dvoje djece, vlasnica je restorana "Il Saraceno" i neupitni vođe otočke Sjeverne lige, autonomaške stranke koja svoje političko uporište ima u sjevernim talijanskim regijama.

"To je jedina stranka koja je uvijek bila uz nas", objašnjava Maraventano koja je u prošlosti pokretala provokativne inicijative poput zahtjeva za priključenjem Lampeduse pokrajini grada Bergama u Lombardiji.

Angela, "pobunjenica" kako sama sebe naziva, postala je prava ikona nakon što je na tradicionalnom okupljanju Sjeverne lige u Pontidi u okolici Bergama objavila svoju odanost pokretu Umberta Bossija, čelnika Sjeverne lige. Nakon izbornog uspjeha ove će je godine na Pontidi pristaše Lige posebno toplo dočekati, najavljuje ANSA prenoseći reakcije čelnika stranačke središnjice.

"Zapuhao je vjetar promjene nad Lampedusom: godinama smo vjerovali da je sveta dužnost pomoći otoku kojeg je država napustila a njegove stanovnike prepustila nekontroliranoj ilegalnoj imigraciji, razmjerno jednako a možda i više nego Padaniju", izjavio je Angelo Alessandri, predsjednik stranke, povodom izbornog uspjeha na Lampedusi.

Maraventano je problem ilegalnih useljenika istaknula kao jedno od svojih glavnih političkih tema a predložila je i osnivanje posebnih redarstvenih snaga za suzbijanje ilegalnog useljavanja. "Nismo rasisti, štoviše, više smo puta dokazali da smo gostoljubivi spram naše manje sretne braće koja dolaze preko mora. No prvo je potrebno riješiti probleme onih koji žive cijele godine na ovom otoku, počevši od prometnih veza, zdravstva i škole", kaže Maraventano.

Angelu je čelništvo stranke uvijek podržavalo u njezinim inicijativama. Posljednji put je to učinilo prije nekoliko tjedna, kada trajekt koji povezuju sicilijansku luku Porto Empedocle s Pelagijskim otocima, među kojima je Lampedusa, nije više dana mogao isploviti, prvo radi kvara a potom zbog vremenskih uvjeta.

Zahvaljujući posredovanju Angele Maraventano Sjeverna liga je odlučila platiti avionske karte kako bi se stanovnici Lampeduse, blokirani na Siciliji, mogli vratiti kućama. Na trajektu se tada pojavio transparent na kojemu je pisalo: "Hvala, nećemo vas zaboraviti". Obećanje je ubrzo i ispunjeno, primjećuje talijanska agencija ANSA u svom izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙