FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalni čelnici podržali HSU-ov model o izjednačavanju starih i novih umirovljenika

ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) - Čelnici šest sindikalnih središnjica danas su podržali model Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) za izjednačavanje starih i novih umirovljenika, koji je HSU u obliku dvaju zakonskih prijedloga prošlog tjedna uputio u redovnu saborsku proceduru.
ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) - Čelnici šest sindikalnih središnjica danas su podržali model Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) za izjednačavanje starih i novih umirovljenika, koji je HSU u obliku dvaju zakonskih prijedloga prošlog tjedna uputio u redovnu saborsku proceduru.

HSU kroz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predviđa vraćanje izračuna mirovina na deset najpovoljnijih godina, odnosno obvezu dvostrukog obračuna mirovinske osnovice po važećim odredbama zakona i po deset najpovoljnijih godina za one koji ostvaruju mirovinu samo iz I. stupa, kazao je saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka stranke, umirovljeničkih udruga i čelnika sindikalnih središnjica.

HSU je model ispravljanja nepravdi prema oko 362.000 umirovljenika, koji su po nepovoljnijim uvjetima umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. i čije su mirovine niže u prosjeku za 33 posto od onih umirovljenih ranije, pretočio u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a izvanrednim usklađivanjem mirovina obuhvatili su i one koji su ostvarili mirovinu od 1. srpnja 1998. do 31. prosinca 1998.

Izmjenama zakona bilo bi obuhvaćeno još oko 350.000 radnika koji bi u idućih nekoliko godina trebali otići u mirovinu.

Kako bismo ispravili nepravde mirovinske reforme, a ne ukinuli reformu, napomenuo je Hrelja, predlažemo uvođenje kategorije mirovine na osnovu punog radnog staža od 35 godina za žene i 40 godina za muškarce, kako bi se puna mirovina mogla ostvariti i na osnovu staža, neovisno o godinama starosti.

Također, prestalo bi se s umanjenjem mirovine zbog prijevremenog odlaska u mirovinu onda kad umirovljenik navrši godine života propisane za starosnu mirovinu, te bi se povećali faktori za invalidske mirovine.

Usklađivanje mirovina ponovno bi trebalo raditi u odnosu na rast plaća, a ne po sadašnjem tzv. švicarskom modelu.

Samo usklađivanje, odnosno povećanje mirovina po HSU-ovu modelu moglo bi početi već u srpnju, bude li dotad zakon izglasan.

Izvanredno povećanje mirovina u ovoj bi godini bilo u rasponu od pet posto za one koji su ostvarili mirovinu od 1. srpnja 1998. godine, do 32 posto za one koji mirovinu ostvaruju u 2007. godini.

Umirovljenici koji će otići u mirovinu u 2009. godini i dalje, primili bi povećanje od 38 posto po rastućoj skali od tri posto godišnje.

Do kraja 2007. za to bi usklađivanje trebalo osigurati oko 500 milijuna kuna, u idućoj godini oko dvije milijarde kuna, uz daljni porast idućih godina.

Novac za usklađivanje mirovina i porast njihova udjela u prosječnoj plaći trebalo bi osigurati iz državnog proračuna, pri čemu izdaci za mirovine ne bi smjeli pasti ispod 14 posto BDP-a.

Osim toga, treba osigurati dodatna sredstva kroz razračunavanje sa sivom ekonomijom, rješavanje netransparentnih socijalnih davanja i raznih subvencija, ukidanje povlaštenih mirovina, te osnivanje investicijskih fondova iz portfelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Na novinarski upit zbog čega izlaze sa svojim modelom mimo zajedničkog radnog povjerenstva s Vladom, predsjednik HSU-a Vladimir Jordan rekao je da to povjerenstvo "praktički ne radi" jer je zadnja sjednica održana 28. veljače, pa nije prihvatljivo stalno odugovlačenje rješavanja toga problema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙