FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 14. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Skupština Srbije u ponedjeljak je završila prvo čitanje Prijedloga Zakona o ministarstvima i zasjedanje će nastaviti u utorak poslijepodne i do ponoći bi trebala biti izabrana nova vlada. Predviđeno je da se u utorak u 18 sati zastupnicima obrati mandatar nove vlade, dosadašnji premijer Vojislav Koštunica koji će, nakon dogovora njegove Demokratske stranke Srbije (DSS), Demokratske stranke (DS) predsjednika Srbije Borisa Tadića i stranke G17 Plus, i dalje biti na čelu vlade. Po Prijedlogu Zakona o ministarstvima, nova vlada će imati 25 članova: premijera, jednog potpredsjednika, 22 ministra i jednog ministra bez lisnice. Potpredsjedničko mjesto pripast će Tadićevom DS-u, kao i 11 ministarstava i dužnost ministra bez lisnice, četiri ministarstva pripast će G17 Plus Mlađana Dinkića, dok će sedam ministarskih mjesta - među kojima i dužnost ministra unutarnjih poslova, koja je tijekom tromjesečnih pregovora bilo kamen spoticanja, pripast će Koštuničinom DSS-u.

LJUBLJANA - U kabini kamiona koji je vozio turski državljanin, slovenska granična policija u petak je na graničnom prijelazu Gruškovje/Macelj otkrila i zaplijenila 16 kilograma heroina, objavila je u ponedjeljak policijska uprava Maribor. Kako je na konferenciji za novinare izjavio načelnik sektora tamošnje kriminalističke policije Marjan Fank, prilikom kontrole vozila koje je na granični prijelaz došlo s hrvatske strane u kabini kamiona u putnoj torbi nađeno je 30 većih paketića s drogom za koji su testovi pokazali da je heroin. Vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na 165.000 eura, a "na ulici" bi se prodajom "na malo" dostigla i vrijednost od oko pola milijuna eura. Vozač turskog kamiona čije ime nije priopćeno nalazi se u pritvoru i protiv njega je pokrenut kazneni postupak.

PARIZ - Novoizabrani francuski predsjednik Nicolas Sarkozy počeo je u ponedjeljak, i prije nego je stupio na dužnost, niz susreta sa sindikatima koji su sumnjičavi prema njegovoj želji za "promjenom", a nastavlja i pregovore o sastavljanju vlade koju želi otvoriti prema centru i prema ljevici. Novoizabrani predsjednik koji u srijedu stupa na dužnost, treba se do utorka sastati s predstavnicima pet najvećih sindikata (CGT, CFDT, FO, CFTC, CFE-CGC) kojima će u rujnu predložiti četiri "socijalne konferencije". U ponedjeljak ujutro Sarkozy se sastao s glavnim tajnikom reformističkog sindikata CFDT, Francoisom Cherequeom. Potonji je istaknuo kako činjenica da Sarkozy želi nametnuti novi stil u vođenju države i da želi "brzo djelovati", pa prima sindikate i prije služebnog preuzimanja dužnosti, znači "presedan". Sindikati strahuju da će vlada nametnuti neke reforme, kao što su reforme o dodatnom radnom vremenu, o uvođenju minimalnog javnog prometa u slučaju štrajka i o specijalnim mirovinama.

WASHINGTON - Kruzer "Empress of the North" nasukao se na pučini ispred obale Aljaske i 281 putnik i članovi posade su spašeni, priopćila je obalna straža. "Voda prodire u brod", kazao je za CNN glasnogovornik obalne straže Jeff Carter, dodajući da su spasilačke ekipe stigle na mjesto nesreće. Putnici i članovi posade luksuznog putničkog broda za krstarenja Empress of the North "napuštaju brod i ukrcavaju se u čamce za spašavanje", dodao je. Havarija se dogodila u vodama kod grada Juneaua, prijestolnice Aljaske, na sjeverozapadu Sjedinjenih Država.

KANDAHAR - Talibanski vjerski vođa mula Omar u ponedjeljak je izjavio da ubojstvo glavnog vojnog zapovjednika Dadullaha "neće stvoriti nikakve probleme" za ekstremne talibane, priopćio je glasnogovornik talibanskog pokreta. Qari Yousef Ahmadi je za Associated Press izjavio da su Omar i drugi visoki talibanski zapovjednici uzrazili sućut obitelji mule Dadullaha. Ahmadi je pročitao priopćenje u kojem piše da Dadullahova smrt "neće stvoriti probleme za talibanski džihad", te da će talibani nastaviti s napadima na "okupacijske zemlje". Dadullah je, inače, zbog svoje okrutnosti nosio nadimak "afganistanski Al Zarkawi".

MOSKVA - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u ponedjeljak po svom dolasku u Moskvu da ne stoji tvrdnja da je između Rusije i Sjedinjenih Država zavladao "novi Hladni rat". "Neki govore o novom Hladnom ratu. Kao osoba koja je proživjela to razdoblje i kao stručnjak mislim da usporedba jednostavno nije na mjestu", rekla je američka državna tajnica novinarima u zrakoplovu po dolasku u Moskvu. "Ovo nije lako razdoblje za naše odnose. No nije ni razdoblje u kojemu će se, mislim, u našim odnosima dogoditi strašne stvari", dodala je Rice.

JERUZALEM - Kod znatnog broja Europljana još su prisutna "klasična" antisemitska stajališta i predrasude, a u nekim slučajevima ona su u porastu, objavila je u ponedjeljak Antidifamacijska liga (ADL) predstavljajući rezultate provedenog izvješća. "Takva stajališta pomažu poticanju i legitimiranju antisemitizma, uključujući i nasilje prema Židovima", kazao je direktor ADL-a Abraham Foxman i ocijenio da su su rezultati istraživanja izvor "velike zabrinutosti". U istraživanju provedenom u pet europskih zemalja (Njemačka, Francuska, Italija, Poljska i Španjolska) ispitivana su i stajališta o Izraelu i Bliskom istoku. Većina ispitanika, njih 51 posto, vjeruje da su Židovi lojalniji Izraelu nego vlastitoj domovini, a više od 40 posto vjeruje da Židovi uživaju "previše" moći u poslovnim i financijskim krugovima.

BRUXELLES - Ministri obrane zemalja članica EU-a dogovorili su u ponedjeljak u Bruxellesu jaču suradnju u području javnih nabava za vojnu opremu te istaknuli potrebu razvoja europske vojne industrije i tehnologije. Ministri su potpisali dokument naslovljen "Strategija za industrijski i tehnološki temelj europske obrane". U tom se dokumentu kritizira zatvorenost nacionalnih tržišta vojnom opremom. "Taj pristup nije više ekonomski održiv, a u operativnom smislu je neprihvatljiv u svijetu multilateralnih operacija", kaže se u dokumentu. Isto mišljenje dijeli i Visoki predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana. "Ne možemo više na nacionalnoj razini odlučivati o opremi koja nam treba", rekao je Solana.

VARŠAVA - Poljska i Sjedinjene Države otvaraju u ponedjeljak prve službene razgovore o zahtjevu Washingtona da se dio novoga raketnog obrambenog sustava smjesti u Poljsku, objavilo je američko veleposlanstvo u Varšavi. "Razgovori će se održati danas", rekao je glasnogovornik veleposlanstva Andrew Schilling. Prve službene pregovore vodit će Robert Loftis, viši savjetnik State Departmenta za sigurnosne pregovore i sporazume s predstavnicima poljskih ministarstava vanjskih poslova i obrane. Razgovori će se baviti pravni statusom koji će američka baza i osoblje imati na poljskom teritoriju, priopćilo je veleposlanstvo.

BAGDAD - Najmanje je osam osoba, među kojima četvorica policajaca, ubijeno u više napada diljem Iraka, doznaje se u ponedjeljak od sigurnosnih služba i medicinskog izvora. Troje civila je ubijeno, a šestero je ranjeno u eksploziji automobila-bombe u četvrti Karrada u središtu Bagdada, izvijestio je bolnički izvor. Drugi automobil-bomba eksplodirao je u ulici Palestine, isto u središtu prijestolnice, ubivši jednog i ranivši dvojicu policajaca, javio je sigurnosni izvor. Bomba je eksplodirala pri prolasku policijske ophodnje u četvrti Zafaraniyah, na jugu Bagdada, ubivši jednog civila i ranivši trinaest osoba, među kojima četvoricu policajaca, dodaje izvor.

ZAGREB - Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad najavio je u ponedjeljak u Abu Dabiju da će njegova zemlja "oštro" uzvratiti napadne li je američka vojska, prenose strane agencije konferenciju za tisak. "Oni (Sjedinjene Države) ne mogu udariti na Iran", rekao je iranski predsjednik na konferenciji za novinare kojom je završio dvodnevni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvi posjet nekog iranskog državnika toj zemlji Perzijskog zaljeva. "Ako oni (SAD) počine takvu pogrešku, odgovor Irana bit će oštar i oni će požaliti", rekao je iranski predsjednik. Agencija AP podsjeća da je Ahmadinejad reagirao na riječi američkog potpredsjednika Dicka Cheneya koji je u petak na palubi nosača zrakoplova u Perzijskom zaljevu najavio da će SAD i njegovi saveznici spriječiti Iran da si priskrbi nuklearno oružje i nametne se kao dominantna sila u regiji.

ZAGREB - Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovat će u ponedjeljak u Moskvu kako bi popravila odnose s Rusijom koji su zategnuti zbog različitih stajališta o budućem statusu Kosova i američkom proturaketnom štitu u Europi, javljaju svjetske novinske agencije. "Rusija i SAD imaju mnoga pitanja u kojima surađuju ili trebaju razmotriti svoja stajališta o njima", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Kisljak u intervjuu za RIA Novosti uoči posjeta Rice. "Među njima su ekonomska, politička i humanitarna pitanja", dodao je. Prema izjavama ruskih analitičara, posjet američke državne tajnice mogao bi spriječiti daljnje pogoršanje odnosa između dviju zemalja.

AQABA - Jordanski kralj Abdullah II. zatražio je u ponedjeljak od Dicka Cheneyja da pridonese ponovnom pokretanju mirovnog procesa na Bliskom istoku, zadnjeg dana regionalne turneje američkog potpredsjednika, posvećene Iraku i Iranu. "Znamo da postoje brojni izazovi" glede izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, kazao je kralj novinarima u jordanskom ljetovalilštu Aqaba na Crvenom moru, zahtijevajući od Cheneyja pomoć oko izlaska iz procesa "stagnacije". Po jordanskim dužnosnicima, razgovori su vođeni i o stanju u Iraku. Abdullah II. potom je priredio ručak u čast Cheneyja, koji je u nedjelju doputovao u Aqabu iz Kaira gdje je razgovarao s predsjednikom Hosnijem Mubarakom i ministrom obrane Mohammedom Husseinom Tantaouijem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙