FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 12. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

PULA - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert danas su u Puli na novinarsko pitanje pozdravili najavu o sastavljanju srbijanske Vlade bez radikala. Ministrica Grabar-Kitarović - na pitanje o posljednjim događajima u Srbiji - osudila je izbor Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta kao predstavnika Radikalne stranke. Prema njezinim riječima, svi su državnici na konferenciji održanoj u Zagrebu u sklopu procesa suradnje u jugoistočnoj Europi osudili taj izbor i samog Nikolića, koji "spominje Viroviticu, Karlovac i Karlobag kao nekakvu imaginarnu granicu u svojim nedosanjanim snovima", a rezultat takvih planova, dodala je, bila je "noćna mora za sve ljude u Hrvatskoj i BiH". "Vjerujem da većina srpskih građana ne razmišlja na takav način, a ono što je ohrabrujuće jest formiranje Vlade u koju ne ulaze radikali", zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović i poručila da radikalizam u Europi danas ne prolazi.

PULA - U sklopu osmog, posljednjeg dana turneje "EU bus", zajednički projekt Europske komisije (EK), Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanstava država članica EU, regionalnih i lokalnih vlasti i nevladinih udruga, posjetio je danas Pulu. Na završnoj konferenciji za novinare ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i voditelj izaslanstva EK u Hrvatskoj, veleposlanik Vincent Degert izrazili su zadovoljstvo tim projektom. "EU bus" obišao je devet gradova - Sisak, Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Split, Zadar, Rijeku i Pulu. U gradskim su središtima bili postavljeni štandovi s edukativno-promotivnim materijalom, a održana su i predavanja o europskim integracijama. "'EU bus' pokazao se kao vrlo koristan projekt koji će nam pomoći u daljnjem oblikovanju strategije informiranja građana", istaknula je ministrica Grabar-Kitarović.

ZAGREB - Kandidati za vodeće mjesto SDP-a i njihovi predlagači trebali bi biti poznati u ponedjeljak, doznaje se danas u toj stranci. Glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić rekla je Hini da županijske organizacije SDP-a još danas mogu središnjici dostaviti kandidature i delegate, koji će 2. lipnja na izvanrednoj izbornoj konvenciji birati predsjednika stranke. Kandidature će 19. svibnja utvrđivati Glavni odbor SDP-a, koji može propustiti sve aspirante ili samo jednog. U SDP-u očekuju se da će najvjerojatnije biti propuštene sve kandidature. Osim kandidata, koje predlažu općinski i gradski odbori, kandidature mogu biti istaknute i na konvenciji, uz prikupljenih 50 potpisa delegata. Dosad su poznata tri kandidata, koji su javno istaknuli svoje kandidature, a to su Željka Antunović, Zoran Milanović i Tonino Picula.

ŠIBENIK - HSLS će nakon parlamentarnih izbora poduprijeti onu vladu koja će provesti financijsku decentralizciju Hrvatske, rekla je danas u Šibeniku na konferenciji za novinare predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić. "Decentralizacija kroz izravan izbor gradonačelnika, načelnika i župana nije dovoljna, već je potrebno provesti i stvarnu financijsku decentralizaciju Hrvatske, jer mi koji živimo izvan Zagreba znamo da se novac koji svi šaljemo Zagrebu u naše sredine vraća na kapaljku", rekla je Adlešić. Izvijestila je da će Središnje vijeće HSLS-a u Šibeniku održati sjednicu na kojoj će raspravljati o pripremama za izbore, koaliciji s HSS-om i najnovijem istraživanju Međunarodnog republikanskog instituta. Istraživanje pokazalo je uspjeh koalicije HSLS-a i HSS-a, koji je, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, prije svega utemeljen na praktičnim i realnim programima.

OSIJEK - "Kupujmo hrvatsko - budimo kroativni" deseta je akcija Hrvatske gospodarske komore Županijske komore iz Osijeka koja je održana danas na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića, a u njoj je sudjelovalo 165 tvrtki iz svih krajeva Hrvatske. Predsjednik osječke Županijske komore Zoran Kovačević ocijenio je da je akcija iznimno uspjela ne samo zato što joj se odazvao velik broj proizvođača, među kojima i 40 iz Osječko-baranjske županije, nego i zato što su kupci prepoznali domaću kvalitetu. Svrha je takvih akcija razvijati svijest građana da kupnjom hrvatskih proizvoda osiguravamo razvoj gospodarstva i omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Kovačević.

ZAGREB - Izaslanstvo hrvatske Vlade, koje vodi njezina potpredsjednica i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, drugi je dan na 49. međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu. U izaslanstvu su i ministar obrane Berislav Rončević te ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću. Izaslanstvo je jutros u župnoj crkvi sv. Bernadette u Lourdesu bilo na koncelebriranoj misi koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Vladino izaslanstvo sudjelovat će poslijepodne u euharistijskoj procesiji, svečanom obredu davanja počasti poginulim vojnicima u ratovima na Trgu "Peyramale" u Lourdesu, te u procesiji sa svijećama. Sinoć je Vladino izaslanstvo bilo na svečanom otvorenju 49. međunarodnoga vojnog hodočašća u bazilici sv. Pia X.

ZAGREB - Stranka Jedino Hrvatska organizirala je danas u središtu Zagreba mirni prosvjed jer smatra da hrvatske vlasti ponovno dopuštaju stvaranje balkanskih asocijacija koje Hrvatsku vode u treću Jugoslaviju. Stranka Jedino Hrvatska - Pokret za Hrvatsku i stotinjak građana s istaknutim natpisima prosvjedovali su na Trgu bana Jelačića protiv, kako su rekli, pokušaja da se Hrvatsku vrati u balkanski savez. Predsjednik stranke Milovan Šibl rekao je kako "domaći poslušnici" ponovno dopuštaju projekt za koji se još ne zna koliko će, ako se ostvari, donijeti žrtava iako su prva i druga Jugoslavija Hrvatskoj donijele goleme ljudske žrtve i štetu. Na skupu je pročitan i zahtjev koji je ta stranka poslala Ustavnome sudu za ocjenu ustavnosti nekoliko desetaka regionalnih sporazuma koje je hrvatska izvršna vlast proteklih godina potpisala sa susjednim zemljama.

SPLIT - Na novoj Splitskoj rivi danas je održan "antički" nogometni derbi između ekipa Dalmata i Rimljana po pravilima iz tog doba. U organizaciji Sportske udruge "Gaz" oskudno odjeveni igrači, Dalmati bosi, a Rimljani u sandalama, 20 minuta su natjeravali loptu kao u davno doba, a sudac je bio sam car Dioklecijan, kojeg je glumio amater Marinko Čabo. Pokraj Dioklecijana u rimskoj je odori sjedila njegova žena Prisca, koja je novinarima rekla da ona vodi Dioklecijanove financije i da je sav novac kod nje. Antička pravila dopuštaju igru rukom te su se protivnici svako malo "dohvaćali". Izbila je i poneka tučnjava pa je morala intervenirati rimska vojska, a bilo je i "ozlijeđenih". Ozlijeđene igrače koji nisu imali dovoljno snage za nastavak igre s terena su iznosili tačkama i s obale bacali u more. Sve su pratili bubnjevi i blicevi sa svih strana te kamere.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhvatila je razbojnika koji je u godinu dana iz 31 sportske kladionice ukrao više od 200.000 kuna. Osumnjičeni 27-godišnji razbojnik Marko R. nemaskiran je od svibnja prošle godine ulazio u kladionice dok nije bilo stranaka i od službenica je - prijeteći im plinskim pištoljem - uzimao novac. Pljačkao je na području Medveščaka, Centra, Maksimira, Trešnjevke, Črnomerca, Trnja i Dubrave, a s mjesta razbojstava bježao je pješice, izvijestila je danas policija. Ukradeni novac nije pronađen jer je osumnjičenik njime vraćao dugove i provodio se po Zagrebu. Razbojnik je jučer priveden u Istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda, no policija nastavlja kriminalističku obradu jer sumnja da je na zagrebačkom području počinio još kažnjivih djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙