FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UniCredit: rast hrvatskog BDP-a u ovoj godini 4,2 posto

ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Analitičari UniCredit Grupe za srednju i istočnu Europu procjenjuju da će se rast hrvatskog BDP-a ove godine usporiti na 4,2 posto, uglavnom zbog usporavanja investicija.
ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Analitičari UniCredit Grupe za srednju i istočnu Europu procjenjuju da će se rast hrvatskog BDP-a ove godine usporiti na 4,2 posto, uglavnom zbog usporavanja investicija.

Ta je prognoza sadržana u njihovom danas objavljenom "Kvartalnom makroekonomskom izvještaju", u čijoj je izradi sudjelovao i Žarko Miljenović, glavni ekonomist Zagrebačke banke, koja posluje u sklopu te talijanske bankarske grupacije.

U nedostatku značajnih fiskalnih korekcija u 2007. godini, dijelom zbog parlamentarnih izbora najavljenih za studeni, administrativne mjere koje je uvela Hrvatska narodna banka, a koje ograničavaju bankovne plasmane na 12 posto, trebale bi ohladiti domaću potražnju.

U takvom fiskalnom i monetarnom okruženju stopa inflacije bi u Hrvatskoj trebala ostati niska, dok bi se, uglavnom uslijed usporavanja investicija, stopa gospodarskog rasta ove godine trebala usporiti na 4,2 posto, navodi se izvještaju.

Istodobno analitičari UniCredita očekuju nastavak dinamičnog rasta hrvatskog izvoza, čemu pogoduje solidan rast gospodarstava Europske unije i jugoistočne Europe.

Doda li se tome očekivani laganiji rast uvoza, uzrokovan usporavanjem investicija te nižom stopom rasta BDP-a, analitičari UniCredita očekuju da će ova godina donijeti i stabilizaciju deficita platne bilance, mjerenog udjelom u BDP-u.

Sve to, zajedno s odlukom hrvatskih banaka da do potrebnih sredstava umjesto posuđivanjem izvana dolaze povećanjem svog temeljnog kapitala, te odlukom hrvatske Vlade da vanjski dug refinancira na domaćem tržištu kapitala, trebalo bi pak dovesti do usporavanja rasta vanjskog duga, očekuju u UniCreditu.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙