FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast prometa u trgovini na malo

ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) -

Ukupan promet svih pravnih osoba kojima je trgovina na malo ili popravci predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo pretežna djelatnost u ožujku je u Hrvatskoj prema prethodnom mjesecu bio veći nominalno 20,7 posto, a realno 19,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na ožujak lani taj je promet nominalno povećan za 10,7 posto, a realno za 9,4 posto.

Promet od trgovine na malo što ga ostvaruju sve pravne osobe koje se bave tom djelatnošću bez obzira na pretežnu djelatnost u ožujku je u odnosu na veljaču nominalno povećan za 20 posto, a realno za 18,9 posto.

Promatrano prema trgovačkim strukama, promet od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnih namirnica, na koji se odnosi više od četvrtine ukupnog prometa, u ožujku je u odnosu na veljaču nominalno porastao za 17,8 posto.

Ta trgovačka struka bilježi i iznadprosječne stope rasta i na godišnjoj razini, u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine za 15,9 posto, a u prva tri mjeseca u odnosu na isto razdoblje lani za 11,8 posto.

Prodaja pak motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 16,5 posto, u ožujku je u odnosu na veljaču bila nominalno veća za 21,2 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježila rast od 9,7 posto, a u tri mjeseca za 5,9 posto.

Među trgovačkim strukama koje imaju značajniji udio u ukupnoj maloprodaji su i motorna vozila kod kojih statistika u ožujku bilježi nominalni rast prometa na mjesečnoj razini za 27,9 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 6,8 posto.

U razdoblju siječanj-ožujak ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine maloprodaja motornih vozila nominalno je porasla za 0,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙