FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se rast proizvođačkih cijena

ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) -

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u travnju ove godine porasle su za 0,4 posto u odnosu na ožujak, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na travanj prošle godine, više za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini bilježi se od početka ove godine - u siječnju su porasle za 0,8 posto, veljači 0,2 posto, ožujku 0,6, te travnju 0,4 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u travnju su u odnosu na ožujak najviše, za 0,7 posto, porasle cijene intermedijarnih proizvoda osim energije, dok su cijene energije, trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto.

Pad cijena u odnosu na ožujak bilježi se jedino kod kapitalnih proizvoda i to za 0,1 posto.

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, na rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini utjecao je rast cijena u prerađivačkoj industriji, dok su cijene u rudarstvu i vađenju, te u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom zabilježile pad.

Tako su proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji u travnju bile 0,8 posto više nego li u ožujku, a unutar prerađivačke industrije najviše su porasle cijene proizvodnje naftnih derivata, za 4,4 posto.

Na godišnjoj razini pak u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine prerađivačka industrija bilježi ispod prosječan rast proizvođačkih cijena, za 1,2 posto.

Istodobno su proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle za 5,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 5,8 posto na što je utjecao snažan rast cijena skupljanja, pročišćavanja i distribucije vode koje su u travnju ove godine više za 18,9 posto u odnosu na travanj prošle godine.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u prva četiri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u prosjeku su porasle za 2,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙