FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Ako Hrvatska provede reforme, mogla bi u EU do 2010.

ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn kazao je u četvrtak u Zagrebu da se nada da će Hrvatska do kraja ovoga desetljeća postati članicom EU, uspije li provesti sve potrebne reforme koje od nje iziskuju pregovori, dodajući da se osobno veseli ulasku Hrvatske u Uniju.
ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn kazao je u četvrtak u Zagrebu da se nada da će Hrvatska do kraja ovoga desetljeća postati članicom EU, uspije li provesti sve potrebne reforme koje od nje iziskuju pregovori, dodajući da se osobno veseli ulasku Hrvatske u Uniju.

"Ako Hrvatska uspije u reformama, moći će postati članicom do kraja ovog desetljeća. Osobno se veselim ulasku Hrvatske u EU", kazao je Rehn nakon sastanka s čelnicom Hrvatske narodne stranke Vesnom Pusić koja je potpredsjednica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke, čiji je on član. Rehn u Zagrebu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"Ključ nije u Bruxellesu, nego u reformama ovdje. Reforma pravosuđa je važna jer je to temelj funkcioniranja cijelog društva, temelj slobode građana, ekonomskog rasta, stvaranja povoljnih uvjeta za rad građana i tvrtki", kazao je Rehn.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da najveću zabrinutost hrvatskih građana izazivaju nezaposlenost i korupcija, dodao je Rehn, napominjući kako su borba protiv korupcije i reforma pravosuđa važni jer mogu omogućiti poboljšanja uvjeta života svih hrvatskih građana.

Tehnički pregovori Hrvatske s EU su u punom jeku, kazao je Rehn, naglasivši da očekuje da će biti otvoreno još nekoliko poglavlja za vrijeme njemačkog predsjedanja Unijom.

Rehn je, objašnjavajući svoj susret s čelnicom HNS-a, kazao da kao povjerenik za proširenje mora surađivati s vladom, ali i s oporbenim strankama da se postigne široki politički konsenzus o pristupu EU-a.

Istaknuo je da Hrvatska mora poboljšati komunikacija o EU. To je zadatak vlade, administracije, oporbenih stranaka i svih političkih faktora i institucija, istaknuo je Rehn.

Vesna Pusić je, kazavši da je s Rehnom razgovarala o stranačkim pitanjima, rekla kako Rehn kao europski povjerenik za proširenje ima bitan utjecaj na europsku politiku proširenja i profiliranje Europe u budućnosti.

"On je sa svojim odmjerenim, kritičkim i dobronamjernim pristupom, prema Hrvatskoj i prema cijeloj regiji pokazao ono što je smisao ulaska u EU - povećanje kvalitete života i institucija u vlastitoj zemlji što sve više postaje hrvatska realnost", dodala je.

Rehn je, na pitanje o situaciji u Srbiji, odgovorio da vjeruje srpskom predsjedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici i demokratskim snagama da će se uspjeti okrenuti od nacionalističke prošlosti i usmjeriti se prema europskoj budućnosti.

Osvrćući se na nedavni izbor Tomislava Nikolića, člana Srpske radikalne stranke, za predsjednika Skupštine Srbije, Rehn je rekao da je Srbija u dva dana otišla 20 godina unazad.

Vjerujem demokratskim snagama u Srbiji da će preuzeti odgovornost i sastaviti vladu do 15. svibnja, istaknuo je. Na pitanje novinara što ako se to ne dogodi, Rehn je odgovorio da ta opcija uopće nije privlačna i da se nitko ne želi vratiti u prošlost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙