FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Ako Hrvatska provede reforme, mogla bi u EU do 2010.

ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Ako Hrvatska uspije provesti sve potrebne reforme koje od nje iziskuju pregovori s EU-om, nadam se da će do kraja ovog desteljeća postati članicom Unije, kazao je u četvrtak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn dodajući da se osobno veseli ulasku Hrvatske u Uniju.
ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Ako Hrvatska uspije provesti sve potrebne reforme koje od nje iziskuju pregovori s EU-om, nadam se da će do kraja ovog desteljeća postati članicom Unije, kazao je u četvrtak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn dodajući da se osobno veseli ulasku Hrvatske u Uniju.

"Ako Hrvatska uspije u reformama, moći će postati članicom do kraja ovog desetljeća. Osobno se veselim ulasku Hrvatske u EU", kazao je Rehn nakon sastanka s čelnicom Hrvatske narodne stranke Vesnom Pusić koja je potpredsjednica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke, čiji je on član. Rehn u Zagrebu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"Ključ nije u Bruxellesu, nego u reformama ovdje. Reforma pravosuđa je važna jer je to temelj funkcioniranja cijelog društva, temelj slobode građana, ekonomskog rasta, stvaranja povoljnih uvjeta za rad građana i tvrtki", kazao je Rehn.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da najveću zabrinutost hrvatskih građana izazivaju nezaposlenost i korupcija, dodao je Rehn, napominjući kako su borba protiv korupcije i reforma pravosuđa važni jer mogu omogućiti poboljšanja uvjeta života svih hrvatskih građana.

Tehnički pregovori Hrvatske s EU su u punom jeku, kazao je Rehn, naglasivši da očekuje da će biti otvoreno još nekoliko poglavlja za vrijeme njemačkog predsjedanja Unijom.

Rehn je, objašnjavajući svoj susret s čelnicom HNS-a, kazao da kao povjerenik za proširenje mora surađivati s vladom, ali i s oporbenim strankama da se postigne široki politički konsenzus o pristupu EU-a.

Istaknuo je da Hrvastka mora poboljšati komunikacija o EU. To je zadatak vlade, administracije, oporbenih stranaka i svih političkih faktora i institucija, istaknuo je Rehn.

Vesna Pusić je, kazavši da je s Rehnom razgovarala o stranačkim pitanjima, rekla kako Rehn kao europski povjerenik za proširenje ima bitan utjecaj na europsku politiku proširenja i profiliranje Europe u budućnosti.

"On je sa svojim odmjerenim, kritičkim i dobronamjernim pristupom, prema Hrvatskoj i prema cijeloj regiji pokazao ono što je smisao ulaska u EU - povećanje kvalitete života i institucija u vlastitoj zemlji što sve više postaje hrvatska realnost", dodala je.

Rehn je, na pitanje o situaciji u Srbiji, odgovorio da vjeruje srpskom predsjedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici i demokratskim snagama da će se uspjeti okrenuti od nacionalističke prošlosti i usmjeriti se prema europskoj budućnosti.

Osvrćući se na nedavni izbor Tomislava Nikolića, člana Srpske radikalne stranke, za predsjednika Skupštine Srbije, Rehn je rekao da je Srbija u dva dana otišla 20 godina unazad.

Vjerujem demokratskim snagama u Srbiji da će preuzeti odgovornost i sastaviti vladu do 15. svibnja, istaknuo je. Na pitanje novinara što ako se to ne dogodi, Rehn je odgovorio da ta opcija uopće nije privlačna i da se nitko ne želi vratiti u prošlost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙