FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split : Počeo Drugi kongres hrvatskih znanstvenika

SPLIT, 8. svibnja 2007. (Hina) - Drugi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva koji je okupio više od 800 znanstvenika, od kojih čak 500 koji djeluju u Europi i SAD-u, počeo je u utorak u Splitu.
SPLIT, 8. svibnja 2007. (Hina) - Drugi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva koji je okupio više od 800 znanstvenika, od kojih čak 500 koji djeluju u Europi i SAD-u, počeo je u utorak u Splitu.

Kongres je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kazavši da je prvi kongres održan 2004. u Zagrebu i Vukovaru dao veliku potporu hrvatskom razvoju, a kolike je tragove ostavio govori i činjenica da su se nakon njega u Hrvatsku vratila 43 znanstvenika.

Povezali smo sve one koji su promicali hrvatsku znanost i dali doprinos hrvatskoj i svjetskoj znanosti i kulturi, kazao je predsjednik Sabora.

"Hrvatska želi biti subjekt, a ne objekt svih procesa koji se događaju u svijetu, a vezivanje znanosti domovinske i iseljene Hrvatske dodatni je i veliki impuls našem razvoju", kazao je Šeks. Dodao je kako na kraju ovoga procesa koji će biti završen ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, u, kako je kazao, veliki klub napredne, demokratske Europe, Hrvatska će biti i formalno sasvim ravnopravna drugim razvijenim zemljama.

I službena potvrda Hrvatskoj, ocijenio je Šeks, da je ravnopravna sudionica na europskim prostorima je činjenica da je Hrvatska jedna od najuspješnijih tranzicijskih zemalja, a hrvatski znanstvenici u svijetu i u zemlji potvrdili su svoj status u svjetskoj znanosti.

Ova Vlada, Sabor i Ministarstvo na čelu s ministrom Primorcem, prepoznali su značenje znanosti, što pokazuju i velika ulaganja u nju, jer će samo do konca 2007. iz proračuna za znanost biti uloženo 2,6 milijardi kuna.

Decentralizirali smo, kazao je Šeks, sredstva za obrazovanje koja su povećana 30,8 posto.

Grade se sveučilišni kampusi u Osijeku, Zagrebu i Splitu, za koje je dosad odobreno 1,6 milijardi kuna.

Izaslanik predsjednika Mesića, Izet Aganović, pozdravio je sudionike kongresa istaknuvši kako svi znaju da se Predsjednik zauzima isključivo za društvo temeljeno na znanju. Aganović je kazo da hrvatski znanstvenici imaju punu potporu Predsjednika i da su uvijek dobro došli u Predsjednikov ured.

Ministar znanosti Dragan Primorac u uvodom je izlaganju kazao da je ova vlada učinila velik pomak u razvoju znanstvene politike u Hrvatskoj te da su Vlada, Sabor i predsjednik Mesić jedinstveni u stavu da se razvoj Hrvatske temelji isključivo na znanju.

"Zadovoljstvo mi je", kazao je ministar Primorac, "jer trio - Sanader, Šeks, Mesić - daju suglasnost na sve velike znanstvene programe i podupiru ih. Za vrijeme mandata ove vlade zaposleno je čak 1300 znanstvenih novaka i moramo im sada stvoriti sve uvjete za život i znanstveni rad, a ne pred mirovinu", kazao je Primorac.

Rad kongresa organiziran je u pet tematskih cjelina: Sudjelovanje hrvatskih znanstvenika u europskim i međunarodnim projektima, Suradnja između znanosti i gospodarstva, Razvoj znanstvenih institucija, Oblikovanje strateškoga okvira znanosti do 2010. godine, te Privlačenje pozornosti medija za znanstvene tema i istraživanja.

Kongres traje pet dana i završit će donošenjem zaključaka 10. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙