FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS predstavio gospodarski program

ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) danas je u Zagrebu predstavila svoj gospodarski program - "Ubrzani gospodarski rast" s kojim će izaći na parlamentarne izbore.
ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) danas je u Zagrebu predstavila svoj gospodarski program - "Ubrzani gospodarski rast" s kojim će izaći na parlamentarne izbore.

U njemu stranka prepoznaje obrazovanje kao ključni gospodarski čimbenik za uspješno sudjelovanje Hrvatske u modernoj ekonomiji 21. stoljeća utemeljenoj na uslužnim djelatnostima i financijskoj industriji, a kao elemente razvoja ističe i stabilan makroekonomski okvir, poduzetničku inicijativu i uravnotežen regionalni razvoj koji će omogućiti Hrvatskoj preuzimanje liderske pozicije u ovom dijelu Europe.

Gospodarski program HNS-a predstavio je kandidat stranke za premijera Radimir Čačić, a predsjednica stranke Vesna Pusić je istaknula da je na gospodarskom programu, kao i na prošla tri, već predstavljena iz HNS-ova programskog četverolista, stranka radila kao na programima vlade. Prvi program je pravedno društvo, drugi je novi suverenitet, treći decentralizacija.

Čačić je rekao da "u hrvatskoj politici svi žele i govore o gospodarskom rastu, ali samo neki to znaju, a vrlo rijetki i mogu".

Gospodarski rast ovisi o ukupnome socioekonomskom pravnom okviru i uloga države je da stvori takav okvir koji će omogućiti gospodarski rast. "Neke od zadaća su vrlo zahtjevne, ali neke, koje su ključne i predstavljaju prepreku razvoju hrvatskoga gospodarstva, samo su pitanje političke volje i ništa drugo", ustvrdio je Čačić.

Rekao je da samo s visokoobrazovanom radnom snagom možemo biti lider na ovom prostoru. Jedini dugoročni put održivog razvoja, koji može generirati rast BDP-a od 8 posto kako bi naša država mogla biti i socijalna, nalazi se u fokusiranju na razvoj uslužnih industrija u kojima znanje stvara najveći dio dodane vrijednosti, rekao je Čačić.

Obrazovanje je temelj, početak i kraj HNS-ova programa, obrazovanje je i pretpostavka konkurentnosti gospodarstva, a i samo po sebi je prvorazredna gospodarska grana pa i izvozni proizvod, naglasio je.

"Naš cilj u ovom mandatu je stvoriti uvjete za 50-postotno povećanje broja studenata, a naš ukupni cilj je sa 16 posto, koliko danas više i visokoobrazovana radna snaga sudjeluje u hrvatskome gospodarstvu, doći do europskih 30 posto", rekao je Čačić. Istaknuo je da je nužno "prepoznati obrazovanje kao gospodarsku granu, ali ne ne razini političke priče, već kao dugoročni projekt".

HNS smatra da su obrazovanje, financijska industrija, turizam, poljoprivreda, energetika, građevinarstvo te promet i telekomunikacije, uz odličan geostrateški položaj, ključni sektori u kojima nacionalno gospodarstvo može stvoriti najveću dodanu vrijednost, izvući maksimum od komparativnih prednosti nad zemljama u okruženju.

Čačić smatra da će stabilan i jednostavan porezni sustav omogućiti dugoročno planiranje poslovanja, a porez na imovinu koji bi zamijenio komunalne naknade ključna je komponenta budućega poreznog sustava kroz pravedniju raspodjelu poreznog opterećenja. Također se zauzeo i za daljnje neoporezivanje kapitalne dobiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙