FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: I luka Koper zainteresirana za plinski terminal?

LJUBLJANA, 3. svibnja 2007. (Hina) - Izjava Roberta Časara, direktora slovenske Luke Koper, o mogućnosti da se na slovenskoj obali postavi terminal za tekući plin izazvala je žestoko protivljenje ovdašnjih ekologa.
LJUBLJANA, 3. svibnja 2007. (Hina) - Izjava Roberta Časara, direktora slovenske Luke Koper, o mogućnosti da se na slovenskoj obali postavi terminal za tekući plin izazvala je žestoko protivljenje ovdašnjih ekologa.

Regionalne vlasti u susjednom Trstu trebale bi naime uskoro donijeti definitivnu odluku o izgradnji jednog ili dva terminala za tekući plin, čemu se slovenska vlada lani na upozorenja ekoloških organizacija usprotivila na službenoj razini, tražeći da se projekt odgodi dok se ne završi studija kojom bi se utvrdio ekološki utjecaj tršćanskih plinskih terminala na slovensku obalu.

Kako u četvrtak piše ljubljanski "Dnevnik", autorizirana izjava direktora Luke Koper Roberta Časara, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, dovodi u pitanje uvjerljivost ranijeg protivljenja izgradnji terminala u Trstu, što se tumačilo brigom za sigurnost, čisti okoliš i ovdašnji turizam.

Na pitanje o mogućoj izgradnji terminala za tekući plin u Kopru, Časar je za "Dnevnik" izjavio da bi to za njih bio dobar posao i da se već sada bave pretovarom goriva i ugljena, te da sadašnji razvoj tehnologije na tom području govori o tome da su brige ekologa neumjesne.

Iako je uprava Luke Koper takvu izjavu kasnije priopćenjem za javnost relativizirala navodeći u priopćenju da će ona možda izazvati pogrešna nagađanja, Jnašina je vlada "dvoličnom politikom" na području energetskog planiranja dala "novi zamah" onima koji u Trstu podržavaju izgradnju terminala za tekući plin, navodi "Dnevnik".

Ako su planovi o izgradnji terminala za tekući plin u jedinoj slovenskoj komercijalnoj luci realni, onda to govori da sadašnja slovenska vlada ignorira navode stručnjaka, a Janša je osim toga, dodaje list, ruskim energetskim poduzećima Gazprom i Lukoil također već obećao da bi u Kopru mogli smjestiti svoje logističke centre.

Mogućnost da bi u budućnosti u Kopru mogao biti postavljen plinski LNG terminal nisu zanijekali ni u ministarstvu za okoliš i prostor, navodi "Dnevnik" koji donosi i izjavu Franca Malečkara iz lokalne ekološke udruge Civilno udruženje Istre.

"Ako bi na području luke Koper gradili plinski terminal, tome bismo se suprotstavili, zajedno s talijanskim i hrvatskim ekolozima", izjavio je Malečkar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙