FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. travnja 2007.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 30. travnja 2007.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

LJUBLJANA

Slovenski premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel uputili su u nedjelju izraze sućuti povodom smrti bivšeg hrvatskog premijera Ivica Račana. Janša je svoju poruku uputio hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i zamolio ga da izraze sućuti prenese Račanovoj obitelji, javila je agencija STA. Isto je učinio i slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel u poruci hrvatskoj kolegici Kolindi Grabar-Kitarović. Ranije je izraze sućuti uputio slovenski predsjednik Janez Drnovšek, a njegov prethodnik na dužnosti Milan Kučan osobno se u Zagrebu upisao u knjigu žalosti otvorenu u sjedištu SDP-a. Smrti Ivice Račana opširno su popratili i slovenski mediji, pa tako vodeći dnevnik "Delo" u broju od ponedjeljka Račan navodi da je "kao političar djelovao smireno, racionalno i pragmatično, a bez njega će hrvatska politička scena biti drukčija". Dodaje se da će ga u Sloveniji javnost najviše pamtiti po tom što je slijedio slovenske komuniste i otišao s posljednjeg kongresa SKJ-a , ali i po neuspješnom sporazumu "Drnovšek-Račan".

ZAGREB

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan upisao se večeras u sjedištu SDP-a u Zagrebu u Knjigu žalosti u

povodu smrti Ivice Račana. Okupljenim novinarima je rekao da je iskreno ožalošćen što se prekinuo život njegovog prijatelja Ivice Račana, što je patio i izgubio bitku protiv bolesti u kojoj nije mogao pobijediti, iako je u nju išao hrabro. Mi smo često bili na istoj strani fronte, ali na različitim dionicama. Često smo morali voditi računa ne samo o interesima svoje stranke, svoje države i nacije, nego i o širim interesima mira i sigurnosti, kazao je Kučan. Račan mi je ostao u sjećanju po četiri iznimno hrabre odluke, rekao je. To je prekid hrvatske šutnje 1988. u diskusijama o Jugoslaviji, što je, dodao je, rasteretilo Sloveniju. Zatim, otvaranje Hrvatske nakon izolacije, u koju je ušla u ratu, i poslije, u načinu rješavanja posljedica rata.

SARAJEVO

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u nedjelju je uputilo izraze sućuti obitelji bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana i članovima i vodstvu SDP-a povodom njegove smrti. "U ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak i u svoje osobno ime izražavam poštovanoj obitelji, zamjenici predsjednika i svim članovima SDP-a iskrenu ljudsku sućut zbog odlaska s ovoga svijeta pokojnog Ivice Račana", navodi se u priopćenju HKD-a Napredak što ga potpisuje njegov predsjednik Franjo Topić. "Ivica Račan će ostati upisan značajnim slovima u noviju povijest Republike Hrvatske. Imao je dovoljno mudrosti da shvati na dobar način prijelomne trenutke u odlasku Jugoslavije i komunizma s povijesne scene. Nije pokazivao nikakvu ljutnju što je 1990. godine otišao s političke scene i to je jedan od razloga da se ponovo vratio i to kao premijer nove Hrvatske. Podržavao je i HKD Napredak u njegovoj orijentaciji kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Ostat će zapisano u analima da je njegova vlada vratila Napretku dio imovine u Zagrebu", navodi se u izrazima sućuti Franje Topića.

WASHINGTON

Broj terorističkih čina u svijetu u 2006. porastao je za 29 posto, uglavnom zbog stanja u Iraku i u Afganistanu, ističe se u službenom američkom izvješću koje bi trebalo biti objavljeno u ponedjeljak. Medijski koncern McClatchy, koji je pribavio izvješće, piše u nedjelju da je prema godišnjem izvješću State Departmenta o terorizmu u svijetu lani bilo 14.338 terorističkih napada, dok ih je godinu prije bilo 11.111, ne računajući napade na američke snage. Ti su napadi sve smrtonosniji, dodaje se u izvješću: u 5.800 napada ubijena je barem jedna osoba, što je više nego godinu ranije. Oko 45 posto zabilježenih terorističkih napada dogodilo se u Iraku, ističe se u izvješću. Taj bi podatak mogao politički naštetiti Bushovoj administraciji koja se sukobila s demokratskim Kongresom zbog financiranja rata u Iraku koji se ponajprije obrazlaže potrebom borbe protiv terorizma.

BARQUISIMETO

Kubanski predsjednik Fidel Castro ponovno upravlja zemljom nakon operacije crijeva u srpnju, izjavio je u nedjelju njegov prijatelj i štićenik, venezuelski predsjednik Hugo Chavez. Zbog trbušnih tegoba vođa komunističke partije nije se u zadnjih devet mjeseci pojavljivao u javnosti potičući nagađanja hoće li se vratiti na vlast koju je 31. srpnja privremeno prenio na brata Raula. "On je opet glavni i odgovorni", rekao je Chavez u govoru na summitu latinskoameričkih zemalja. Chavez je još prije rekao da Castro (80) neslužbeno obavlja većinu svojih obveza. Bolivijski predsjednik Evo Morales rekao je ranije da je siguran da će Castro sudjelovati na prvomajskoj smotri u Havani, ali je Chavez kazao da ne zna hoće li njegov mentor biti tamo.

GENOVA

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije primio je pismo s metkom, što je najnovija u nizu prijetnja zbog kojih je dobio osobne čuvare nakon izjava kojima se usprotivio homoseksualnim brakovima. Istražni izvori izvijestili su u nedjelju da je nadbiskup Angelo Bagnasco u petak ujutro primio omotnicu u kojoj su bili metak i njegova slika s nacističkom svastikom. Početkom mjeseca Bagnasco je dobio policijsku pratnju pošto se na katedrali sv. Lovre u Genovi u kojoj je on nadbiskup, pojavio grafit "Srami se Bagnasco". To se dogodilo nakon Bagnascova govora u kojemu se usprotivio istospolnom braku i čije su dijelove, kako sam tvrdi, mediji izvukli iz konteksta. Bagnascovi pristaše tvrde da nije htio izjednačiti homoseksualnost s pedofilijom. Papa Benedikt XVI. u ožujku je imenovao Bagnasca predsjednikom Talijanske biskupske konferencije, nedugo pošto je talijanska vlada donijela zakon kojim će nevjenčani parovi, među njima i homoseksualci, dobiti stanovita prava. Katolička crkva se protivi tom zakonu za koji kaže da ugrožava položaj tradicionalnog braka u društvu.

BAGDAD

U eksploziji auto-bombe koja se u nedjelju navečer dogodila u gradu Basri na jugu Iraka poginulo je najmanje 25 osoba, izvijestili su danas irački mediji. Auto-bomba je, po medijskim izvješćima, eksplodirala oko 22 sata, u blizini jednog restorana. Navodeći službene izvore, agencija Aswat al-Iraq kaže kako je u eksploziji smrtno ranjen velik broj ljudi.

ATENA

Policijska postaja u Ateni napadnuta je rano u ponedjeljak granatama i hicima iz automatskog oružja. U napadu je oštećeno nekoliko vozila, ali nitko nije ozlijeđen, izvijestile su vlasti. Za napad se sumnjiči anarhističke skupine, koje su posljednjih tjedana izvele nekoliko napada na policiju. Balističari ispituju je li na postaju pucano iz oružja nedavno ukradenog straži ispred kuće predsjednika grčkog vrhovnog suda, za što su također osumnjičeni anarhisti. Prošlog tjedna anarhisti su napali tri policijske postaje - dvije u Ateni i jednu jednu u gradu Tesaloniki, na sjeveru Grčke. U napadima za koje se sumnjiče anarhisti nedavno su zapaljeni i automobili veleposlanstava Cipra i Urugvaja, te 15 kamera za nadzor prometa, a napadnuto je i nekoliko banaka. Ni u jednom napadu nije bilo ozlijeđenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙