FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 27. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Olga Ramljak i Zdravko Kedžo novi su članovi Vijeća za elektroničke medije, odlučio je danas Hrvatski sabor. Sabor je većinom glasova prihvatio Vladinu Odluku da se članstva u Vijeću, zbog isteka mandata, razriješe dosadašnji članovi Irena Vuksanović i Nebojša Gladović, a da se na njihova mjesta imenuju Olga Ramljak i Zdravko Kedžo. Hrvatski sabor zaključio je današnje zasjedanje, a 25. sjednicu nastavit će 16. svibnja.

ZAGREB - Hrvatski sabor potvrdio je danas Kyotski protokol, uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih naroda o promjeni klime, kojim se Hrvatska obvezuje na petpostotno smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2012. Protokol je donesen 1997. u japanskom Kyotu, na temelju Konvencije UN-a koja je 1992. održana u Rio de Janeiru. Protokolom su se zemlje potpisnice obvezale od 2008. do 2012. smanjiti emisije stakleničkih plinova i time smanjiti negativni utjecaj čovjeka na klimatske promjene. Iako je Hrvatska Protokol potpisala još 1999., tek ga je danas ratificirala budući da je, tvrde u Vladi, morala u dugotrajnim pregovorima izboriti ravnopravni položaj u odnosu na ostale zemlje potpisnice.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak izvijestio je danas da je od Sigurnosno-obavještajne agencije (POA) i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio da analiziraju zakonitost višekratnog objavljivanja tonskog zapisa s brijunskog sastanka u programu HTV-a. Jarnjak je to rekao novinarima u Saboru, nakon što su trojica članova Odbora Pero Kovačević (HSP), Ante Markov (HSS) i Srećko Ferenčak (HNS) te Klub zastupnika HSP-a zatražili da Odbor tematski raspravi objavljivanje zapisa, te da se na sjednicu pozove i ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko.

ZAGREB - Čelnici HSLS-a izrazili su danas žaljenje što je hrvatska javnost zaokupljena raspravom o objavljivanju tonskog zapisa s brijunskog sastanka, što je, kažu, u drugi plan stavilo važne teme, poput činjenice da se zbog nefunkcioniranja sustava zaostaje u povlačenju novca iz pretpristupnih fondova EU. "Žao nam je što se javnost u posljednjih nekoliko dana bavi poviješću, umjesto bitnijim temama, kakva je neiskorišteni novac iz pretpristupnih fondova", rekla je predsjednica stranke Đurđa Adlešić, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) najavili su danas da neće sudjelovati na okupljanju sindikalnih predstavnika na Trgu bana Josipa Jelačića, prigodom obilježavanja 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada. Čelnici pet središnjica nedavno su najavili da će se sindikalci ove godine okupiti na Jelačićevu trgu oko 10 sati, odakle će prvosvibanjska povorka krenuti prema Maksimiru, gdje se već tradicionalno održava središnja proslava Praznika rada. No, zbog "nemilih i nepotrebnih sučeljavanja na sindikalnoj sceni" oko načina obilježavanja 1. svibnja i sudjelovanja političkih stranaka u prosvjednoj povorci, NHS-ovi članovi će se okupiti izravno u Maksimiru.

ZAGREB - Stanje ljudskih prava u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, no zbog prekapacitiranosti sustava njime ipak ne možemo biti zadovoljni, rečeno je danas na skupu o toj temi koji su organizirali Centar za ljudska prava i Ured za ljudska prava hrvatske Vlade. Republika Hrvatska u prosjeku nije opterećena velikom općom stopom zatvorske populacije (64 osobe na 100 tisuća stanovnika) što je manje od europskog prosjeka i znatno manje od razvijenih zapadnih zemalja.

ZAGREB - HSP-ov saborski zastupnik Miroslav Rožić podnio je danas predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), ističući kako se to tijelo nije sastalo od svojeg konstituiranja prije tri godine. Rožić je na konferenciji za novinare istaknuo da se Nadzorni odbor u sadašnjem sastavu prvi i posljednji put sastao na konstituirajućoj sjednici, kada je za svojeg predsjednika izabrao HDZ-ovca Šimu Prtenjaču koji, pak, nije ni bio na toj sjednici. Odbor nije ispunjavao ni zakonsku obvezu izvještavanja Sabora o poslovanju HFP-a, što nije ni mogao učiniti, budući da Uprava nije pripremila ni jedno izvješće, rekao je Rožić.

ZAGREB - Vladin ured za suzbijanje zlouporaba opojnih droga predstavio je danas Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama, koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja. Rezultati istraživanja interesa ovisnika u terapijskim zajednicama ili zatvorskim ustanovama za doškolovanjem, prekvalifikacijom i zapošljavanjem, pokazuju da je od 351 anketiranog, čak 83,2 posto iskazalo želju za nekim oblikom doškolovanja i prekvalifikacije, izvjestila je potpredsjednica Vlade i ministrica, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

ZAGREB - Festival igranog filma - 54. Pula film festival, s novom ravnateljicom, novim vizualnim identitetom "dobrog duha filma", novim platnom i projektorima, održat će se od 12. do 21. srpnja, najavljeno je danas u Ministarstvu kulture. Ravnateljica festivala Zdenka Višković Vukić je rekla da se usporedno sa sanacijom javne ustanove Festivala, radi na kvalitetnijoj organizaciji i pravodobnoj promidžbi. Ministarstvo kulture za "Pulu" je ove godine izdvojilo 1,5 milijuna kuna te 25 tisuća kuna za radionicu Pula Film Factory, Grad Pula 920 tisuća kuna, a Istarska županija 200 tisuća kuna.

ZAGREB - Novica Petrač, koji je bio osuđen na tri i pol godine zatvora zbog otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, danas je zbog dobrog vladanja uvjetno pušten iz lepoglavske kaznionice, četiri mjeseca prije isteka kazne. Petračev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković potvrdio je Hini da je Petrač danas oko podneva pušten iz zatvora, jer mu je uvjetno puštanje, osim zbog dobrog vladanja odobreno i zbog odnosa prema počinjenju kaznenog djela. Po izlasku iz zatvora Novica Petrač morat će se redovno javljati sucu izvršenja dok mu 1. rujna ne istekne kazna od tri i pol godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙