FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolske tvrtke za nekretnine pogodile europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 24. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su se našli pod pritiskom dobitonosnih prodaja dionica španjolskih tvrtki za promet nekretninama te rastućih cijena nafte.
LONDON,FRANKFURT, 24. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su se našli pod pritiskom dobitonosnih prodaja dionica španjolskih tvrtki za promet nekretninama te rastućih cijena nafte.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,7 posto, na 6.434 boda. Frankfurtski DAX b io je na istom postotnom gubitku, od 0,7 posto, spustivši se na 7.282 boda.

Dionicama je jači udarac zadala vijest o oštrom padu cijena dionica španjolske tvrtke za promet nekretninama Astroc, čiji su gubitci u nekim trenucima dosezali i do 25 posto. To je potaknulo daljnje gubitke na cijenama dionica u sektoru nekretnina te zemlje.

Europski sektor graditeljskih tvrtki zabilježio je u prosjeku pad cijena dionica od 1,6 posto, što je rezultiralo padom vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Dionice Astroca u proteklih su tjedan dana potonule za 66 posto uslijed bojazni da bi glavni dioničari mogli prodati svoje udjele te da će poslovanje biti pogođeno novim planiranim propisima, kažu analitičari.

"Astroc-ov snažan pad povukao je za sobom i ostale kompanije toga sektora, uključujući i one koje su zabilježile neuobičajeno snažan rast. Puno je nervoze u tome sektoru", konstatirao je jedan trgovac.

Njemačka tvrtka za gradnju i promet nekretnina Hochtief zabilježila je pad cijene dionice od 4,4 posto, dok je njegov rival Bilfinger&Berger zabilježio pad vrijednosti dionice za 2,1 posto.

Bankarske dionice bile su među najvećim gubitnicima u Europi. Barclays-ove dionice pritom su oslabile 2,2 posto, samo dan nakon što je ta britanska banka objavila da je dogovorila kupnju svoga nizozemskog rivala ABN Amro. Pridružile su im se i dvije najveće španjolske banke Santander i BBVA, na gubitku od 0,4 posto odnosno 0,5 posto.

Nadalje, dionice je pritisnuo rast cijena nafte na londonskom tržištu za 19 centi na 68,35 dolara po barelu, nakon njihova skoka za u ponedjeljak za 1,66 dolara po barelu.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,02 posto, završivši na 17.452 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙