FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Mora li i treći predsjednik deponirati stranačku iskaznicu?

LJUBLJANA, 24. travnja 2007. (Hina) - Slovenci će krajem godine birati predsjednika države, a vodeći mediji već sada se pitaju hoće li nasljednik Milana Kučana i Janeza Drnovšeka na tom položaju morati, kao i oni, zamrznuti članstvo u političkoj stranci, kako bi dokazao da je moralni autoritet koji povezuje sve političke opcije.
LJUBLJANA, 24. travnja 2007. (Hina) - Slovenci će krajem godine birati predsjednika države, a vodeći mediji već sada se pitaju hoće li nasljednik Milana Kučana i Janeza Drnovšeka na tom položaju morati, kao i oni, zamrznuti članstvo u političkoj stranci, kako bi dokazao da je moralni autoritet koji povezuje sve političke opcije.

"Najava predsjedničkog kandidata da će zamrznuti članstvo u svojoj stranci već je postala uobičajenom. A, što se tiče izabranog predsjednika republike, on odstupa kao član stranke ili njen čelnik", izjavio je za ljubljansko "Delo" od utorka Igor Kavčič s ljubljanskog pravnog fakulteta, jedan od vodećih stručnjaka za ustavno pravo. No, on tumači da je takav potez budućeg predsjednika nije vezan na zakonske nego moralne postulate jer bi u protivnom morao slušati kritike da ne djeluje kao predstavnik svih građana.

"Upravo to što je iznad stranačkih političkih borbi omogućava funkciji predsjednika veći legitimitet", tvrdi Kavčič.

Kako navodi "Delo", sadašnji predsjednik Janez Drnovšek obavijestio je nedavno svoje suradnike da se na jesenskim izborima neće kandidirati nakon što je dio javnosti njegovu nedavnu ostavku na mjesto predsjednika Pokreta za pravednost i razvitak pogrešno protumačio kao potez da njegova kandidatura za drugi mandat nije isključena. Poruke koje je Drnovšek upućivao javnosti kao predsjednik te inače nepolitičke organizacije zadnjih su godinu dana iritirale vladu Janeza Janše, s čestim ocjenama njenih predstavnika da je teško lučiti kada Drnovšek nastupa kao predsjednik države, a kada kao predsjednik pokreta.

Kavčič navodi da prema zakonskim i ustavnim odredbama u Sloveniji predsjednik republike uz tu funkciju ne smije obavljati nijednu drugu, ali da je smisao u nespojivosti najvišeg položaja u državi s nekom drugom državnom, a ne stranačkom ulogom, makar su se od svojih bivših stranaka distancirala oba dosadašnja predsjednika Slovenije.

Iako stvarni izborni rokovi još nisu počeli teći, do sada su u najizglednijim položajima za predsjedničku kandidaturu i njeno moguće osvajanje iskusni i stranački profilirani političari s desnice i ljevice Alojz Peterle i Borut Pahor, obojica i zastupnici u Europskom parlamentu. Peterle koji je nekoć bio predsjednik vlade (1990-1992) i ministar vanjskih poslova (1992-1994) već je otvoreno najavio kandidaturu i očekuje potporu drugih stranaka desnice, dok se Pahor, predsjednik opozicijskih Socijalnih demokrata (SD), dvoumi između kandidature na predsjedničkim izborima i vođenja stranke na parlamentarnim izborima 2008. godine, kada bi mu, kako izgledaju sadašnje političke sondaže, možda bio dostižan i premijerski položaj.

Enigmom i dalje ostaje hoće li svog kandidata predložiti Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše, te hoće li to biti kandidat s njenom iskaznicom ili možda nestranački kandidat blizak stranci koji onda ne bi imao problema oko deponiranja stranačke iskaznice ako bude izabran.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙