FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - O gradnji u bloku zgrada na Trgu P. Preradovića (Cvjetnom trgu) presudit će isključivo kapital, smatra dvije trećine građana Zagreba, prema omnibus anketi koju je tijekom travnja preveo GfK - Centar za istraživanje tržišta, na reprezentativnom uzorku od 249 anketiranih građana. Na upit tko će stvarno presuditi u vezi s gradnjom na Cvjetnom trgu, od 249 anketiranih građana Zagreba, 67 posto se izjasnilo da će to biti kapital, 20 posto ih je mišljenja da će to biti javnost odnosno građani, a 15 posto da će presuditi struka, priopćeno je iz GfK-a. U odgovoru na upit tko bi trebao presuditi u konkretnom slučaju Cvjetni trg, građani su se odlučili za javnost (56 posto) i struku (42 posto), dok je svega dva posto građana koji smatraju da bi tu trebao presuditi kapital.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio nadu da će grad Opatija dobiti svojih 25 posto dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH) do 14. lipnja, kako je najavila Vlada. Komadina je to rekao komentirajući pismo opatijskog gradonačelnika Amira Muzura potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu u kojem Muzur upozorava na protok rokova u kojima je trebao biti obavljen dio pravnih poslova u vezi s prijenosom dionica Opatiji. Komadina se također upitao zbog čega je sadašnja Vlada prekinula spor s holdinzima vezan uz vlasništvo nad LRH, koji je pokrenula prošla Vlada, te što je nedostajalo prvom sporu. Ustvrdio je da sadašnja Vlada ponovno pokreće istovjetan spor, ali s lošije pozicije.

ZAGREB - HPB Invest, društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom, od danas je počelo slati obavijesti o izračunu svote obeštećenja na adrese 43.970 korisnika obiteljskih i najviših mirovina, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o umirovljeničkom fondu, priopćeno je iz HPB Investa. Prema izračunu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), od 43.970 umirovljenika, njih 35.940, odnosno 81,74 posto ostvarilo je pravo na obeštećenje, dok njih 8.030, odnosno 18,26 posto nije ostvarilo to pravo. HPB Invest u priopćenju navodi da će obavijesti do kraja travnja biti poslane na sve adrese umirovljenika u zemlji i inozemstvu i naglašava da umirovljenici koji su stekli pravo na obeštećenje odgovor o odabranom modelu i načinu isplate duga trebaju vratiti HPB Investu u roku od 15 dana od dana primitka obavijesti.

SLATINA - Dvadesettrogodišnji vozač osobnog automobila jučer je oko 19,15 sati pokušao pregaziti policajca, a kad je u slatinskoj Policijskoj postaji ispitivan, više je puta kriminalistu zaprijetio riječima: "Tebe ću pregaziti na cesti kad te vidim", izvijestila je jutros virovitičko-podravska policija. Vozač D. M. je te večeri počinio prometni prekršaj, a policajac ga je pokušao zaustaviti signalizacijom rotacijskog svjetla službenog vozila i osobnim davanjem znaka za zaustavljanje vozila. Kad se D. M. približio policajcu, ubrzao je vožnju kaneći ga pregaziti. Policijac je to izbjegao odgurnuvši se rukama o prednji poklopac automobilskobg motora i skokom u stranu. Policija je ta kažnjiva djela okvalificirala kao pokušaj teškog ubojstva i napad na službenu osobu.

ŠIBENIK - Na otoku Tmari kod Šibenika noćas se oko 1,30 sati iz još nepoznata uzroka na hrid nasukala ribarica "Sveti Luka", a nitko od članova posade nije ozlijeđen, priopćila je šibensko-kninska Policijska uprava. Ribarica u vlasništvu 45-godišnjeg V. M. Iz Šibenika na povratku iz ribolova nasukala se na hrid na južnoj punti otoka, a u brod je prodrlo more i većim dijelom ga potopilo, kaže se u priopćenju. U trenutku nesreće na ribarici su bila četiri člana posade sa splitskog područja, koji nisu ozlijeđeni, dodaje se. Budući da su prije očevida jutros na moru zamijećeni tragovi onečišćenja, policija je na mjesto nesreće poslala eko-brod Lučke kapetanije u Šibeniku.

SPLIT - Kriminalisti splitsko-dalmatinske Policijske uprave danas su u Muzeju grada Splita počeli istragu o navodnoj krađi 152 izloška, doznaje se u policiji. Policija je postupila na temelju novinskog teksta o nestanku predmeta u tom muzeju, a službena prijava policiji o krađama nije podnesena ni prije ni sada, rekla je za Hinu glasnogovornica PU-a Marina Kraljević-Gudelj. Policija je danas počela razgovore s odgovornim osobama u Muzeju, a o ishodu istrage obavijestit će javnost, kaže glasnogovornica. Tvrdnje djelatnika Muzeja grada Splita, koji ne žele reći imena, da su iz Muzeja nestali izlošci, među kojima su umjetničke slike, skupocjeno oružje, kamene skulpture, objavila je danas "Slobodna Dalmacija". Anonimni djelatnici Muzeja tvrde da je i revizija za 2006. pokazala nestanak 152 predmeta. Nova ravnateljica Muzeja grada Splita Elvira Šarić rekla je, prenosi "Slobodna", da ona ne zna za krađu.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) dodijelit će 27. travnja na svečanoj sjednici u Preporodnoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu nagrade u osam područja - za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2006. godinu. Za područje društvenih znanosti nagradu će dobiti Ivo Grabovac za izvanredna dostignuća u promicanju i primjeni pravnih znanosti u prometnom pravu, za područje prirodnih znanosti i matematike Zoran Vondraček za znanstveni rad u teoriji vjerojatnosti i doprinos razvoju matematike te Nada Krstulović i Mladen Šolić za knjige "Ekologija morskog bakterioplanktona" i "Mikrobiologija mora". Nagradu će za medicinske znanosti dobiti Siniša Volarević za važno otkriće u molekularnoj biomedicini, koje je prepoznato u svijetu, za filološke znanosti Amir Kapetanović za knjigu Sabrana djela Nikole Nalješkovića, a za književnost Vesna Krmpotić za zbirku pjesama "108 x 108". U području likovnih umjetnosti HAZU je nagradio slikara Deana Jokanovića Toumina za izložbu "Linija kao dimenzija prostora", a u glazbenoj umjetnosti Vjeru Katalinić za knjigu "Violinski koncerti Ivana Jarnovića". Za tehničke znanosti nagrada će pripasti Branku Novakoviću za znanstveni rad u području strojarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙