FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rohatinski: ubrzati rast BDP-a, sniziti inodug i deficit

ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) -

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski danas se na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji založio za jačanja uloge ukupne ekonomske politike.

Možemo zadržati i sadašnje stanje, ali tada moramo biti spremni da jednog dana Lijepa naša bude sve manje naša, što će bila izravna posljedica globalizacije, ali i svih naših slabosti, kazao je Rohatinski.

Govoreći o inozemnom dugu, robnom deficitu i deficitu platne bilance, ocijenio da su kretanja u Hrvatskoj neracionalna i neodrživa na dulji rok.

Istaknuo je važnost povećanja razvojne efikasnosti putem snižavanja inozemnog duga i deficita te ubrzavanja rasta BDP-a. Na dulji rok trebalo bi ostvariti brži rast BDP-a, a na kratki barem ograničiti potrošnju koja producira deficite i inodug.

Založio se za jačanja uloge ukupne ekonomske politike, spominjući, uz ostalo, ulogu fiskalne politike u snižavanju inozemnog duga i deficita tekućeg računa platne bilance.

Središnja banka može utjecati na rast inozemnih izvora financiranja banaka. Pritom je naveo da podaci za prvo tromjesečje ove godine ukazuju na usporavanje zaduženosti banaka, njihov je vanjski dug porastao samo za 1 posto, a u isto vrijeme lani za 10 posto.

Rohatinski je, govoreći o novčanom tržištu i monetarnoj politici, ocijenio da tržišta normalno funkcioniraju te da na njima nema većih poremećaja, koje ne treba ni očekivati. U tom kontekstu monetarna je politika uspješna i odražava visoku likvidnost, nisku inflaciju i solidan gospodarski rast, rekao je, ocjenjujući da bi se osnovni kvantitativni ciljevi monetarne politike za ovu godinu mogli ostvariti.

Glavne teme dvodnevne konferencije Hrvatsko novčano tržište, na kojemu je sudjelovalo oko 100 predstavnika državnih tijela, ustanova, poslovnih banaka i sveučilišta, bile su su suvremeno bankarstvo, gospodarski rast i financijska stabilnost te korporativno upravljanje i tržište kapitala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙