FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Urlić preuzeo zapovjedništvo nad HRM-om

SPLIT,27. ožujka 2007.(Hina) - U Pomorskoj bazi Hrvatske ratne mornarice "Sveti Nikola" u Lori obavljena je danas primopredaja dužnosti između bivšeg zapovjednika HRM-a viceadmirala Zdravka Karduma i novoga - komodora Ante Urlića.
SPLIT,27. ožujka 2007.(Hina) - U Pomorskoj bazi Hrvatske ratne mornarice "Sveti Nikola" u Lori obavljena je danas primopredaja dužnosti između bivšeg zapovjednika HRM-a viceadmirala Zdravka Karduma i novoga - komodora Ante Urlića.

Primopredaji je, uz desetak pripadnika vojno-diplomatskog zbora, nazočan bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić.

General Lucić podsjetio je da je Hrvatska ratna mornarica, kao i država i cjelokupne oružane snage, nastala u teškim ratnim vremenima, no da je velikim naporima i ulaganjima, pod zapovjedanjima admirala Svete Letice-Barbe, Vida Stipetića i Zdravka Karduma, dosegla sadašnji visoki stupanj organiziranosti.

HRM još nije onakva kakva bismo željeli da bude, no zadovoljni smo onim što je učinjeno i što se planira u skladu s dugoročnim programom razvoja oružanih snaga, kazao je general Lucić.

Razvoj HRM-a, nastavio je, provodi se u skladu s očekivanjima za punopravnim članstvom u NATO savezu zbog čega se očekuje najviše ulaganja u podizanje obrambene sposobnosti, obrazovanja i osposobljenosti ljudstva jer, kako je rekao, ne gradimo vojsku usmjerenu protiv susjeda, već za partnerstvo i podizanje razine sigurnosti na ovim prostorima.

Hrvatske oružane snage, naglasio je, dale su snažan doprinos stabilizaciji na jugoistoku Europe, ali i u sudjelovanju u mirovnim akcijama u Africi i Aziji zbog čega smo dobili brojne pohvale. Zbog toga, poručio je, zahtijevamo najvišu profesionalnost u provođenju svih zadataka uz strogo poštivanje hijerarhije, jer vojska je tako bila i bit će organizirana, i jasnog prepoznavanja uloge obrambenog sustava.

"Zna se tko zapovijeda i tko izvršava, a onaj tko zapovijeda za to i odgovara", poručio je general Lucić.

Komodor Urlić istaknuo je kako mu je imenovanjem na dužnost zapovjednika ukazana iznimna čast, ali i velika obveza s obzirom na zadaće u nastavku preustroja u mirnodopsku pomorsku snagu s ciljem pristupanja NATO savezu i zaštite nacionalnih interesa na moru, čuvanja teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

U idućem razdoblju, poručio je, uz dovršenje preustroja, HRM će započeti s gradnjom izvanobalnih ophodnih brodova, koji će biti temelj Hrvatske obalne straže, te će obaviti i remont raketnih topovnjača te raketnog sustava RBS-15B kao i cjelokupnih materijalnih sredstava i infrastrukturnih objekata. Očekuje je i stavljanje u punu funkciju radarskog sustava "Enchanced Peregrin" koji će pratiti kretanje brodova na cijelom Jadranu.

Stručnost kadrova, naglasio je komodor Urlić, također treba podići na najvišu razinu te težiti profesionalnom razvoju roda pomorstva i tehničke službe HRM-a.

Zapovjednik HRM-a poručio je pripadnicima naših pomorskih snaga kako od njih traži rad, red i stegu te da će na tome ustrajati kako bi svatko na svom radnom mjestu dao najviše.

Svojem prethodniku viceamdiralu Kardumu čestitao je i zahvalio na svemu do sada učinjenom za HRM poručivši vrhovnom zapovjedniku predsjedniku Stjepanu Mesiću kako je HRM spremna odgovoriti na sve vrste ugroza te da će i dalje biti glavni autoritet u čuvanju plavih granica i suvereniteta na Jadranu.

Viceadmiral Kardum, predajući mu dužnost, svojem je nasljedniku zaželio puno uspjeha u svim zadaćama istaknuvši kako mu je bila čast biti na tom položaju ispričavši se ujedno svima kojima je nenamjerno učinio nepravdu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙