FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 1. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u subotu kako je iransko zarobljavanje 15 britanskih mornara i marinaca "neoprostivo" i pozvao na njihovo trenutačno, bezuvjetno oslobađanje, izvijestila je američka novinska agencija Asssociated Press. Bush je naglasio kako je Iran britanske mornare zarobio u iračkim vodama. "Iran mora vratiti taoce. Oni su nedužni. Nisu učinili ništa pogrešno", izjavio je Bush u Camp Davidu, gdje je u subotu primio brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu. Bush je tako prvi put javno komentirao zarobljavanje britanskih vojnika. Washington je zauzeo prilično suzdržanu poziciju kako bi izbjegao daljnje zaoštravanje odnosa s Iranom, u situaciji kada SAD radi na međunarodnoj konsolidaciji u cilju zaustavljanja iranskog nuklearnog programa.

LONDON - Velika Britanija mogla bi u Iran uputiti visokog dužnosnika britanske mornarice koji bi s iranskom stranom pregovarao o oslobađanju 15 marinaca i mornara uhićenih 23. ožujka, piše The Sunday Telegraph. Prema planu osmišljenom na sastanku kriznog stožera u subotu, britanska vlada bi Teheranu obećala da kraljevska ratna mornarica nikad neće ulaziti u iranske teritorijalne vode bez dozvole, doznaje se iz novinskog članka. "Spremni smo Irancima ponuditi jamstvo da nikad nećemo ući u njihove teritorijalne vode bez dozvole", kazao je dužnosnik ministarstva obrane koji je želio ostati anoniman. Prema istom izvoru, general Julian Thompson, zapovjednik tijekom rata na Falklandima prije 25 godina, izrazio je bijes što su se britanski vojnici predali bez otpora.

KANDAHAR - Sedmorica afganistanskih policajaca ubijena su, a još trojica ranjena u talibanskom napadu u provinciji Kandahar na jugu Afganistana, objavila je u nedjelju policija. Policajci su napadnuti iz zasjede dok su pokušavali pomoći svojim kolegama koje su napali talibani, izjavio je šef mjesne policije Esmatullah Alizai. U borbi je poginuo i određen broj talibana, rekao je Alizai ne navodeći točne podatke. Od početka godine ubijeno je više od 130 afganistanskih policajaca i vojnika, a najviše na jugu zemlje.

LIMA - Peru mora što prije djelovati kako bi zaštitio izolirana amazonska plemena od ilegalnih trgovaca drvom, ocijenila je vodeća organizacija za zaštitu ljudskih prva u Latinskoj Americi. Domorodački čelnici kažu da ta plemena već izumiru od bolesti koje su im donijeli ljudi izvana. Interamerički odbor za ljudska prava ocijenio je da je opasnost za te izolirane zajednice tolika da smije preskočiti sve uobičajene procedure. Peru je dobio dva tjedna da poduzme korake k spašavanju izoliranih plemena. Ne učini li tako, krajnja mu kazna mogu biti i gospodarske sankcije. To panameričko tijelo za zaštitu ljudskih prava objavilo je da Peru, iako je osnovao rezervate za domorodačka plemena koja žive u dobrovoljnoj izolaciji, ne čini ništa da ih zaštiti od skupina koje ilegalno krče šume u kojima plemena žive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙