FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski povjesničari o utjecaju Habsburga

LJUBLJANA, 11. travnja 2007. (Hina) - Više slovenskih povjesničara piše priloge za novi svezak Povijesti Habsburške Monarhije koje od 1973. godine objavljuje Austrijska akademija znanosti.
LJUBLJANA, 11. travnja 2007. (Hina) - Više slovenskih povjesničara piše priloge za novi svezak Povijesti Habsburške Monarhije koje od 1973. godine objavljuje Austrijska akademija znanosti.

"To je ambiciozan projekt povijesti Habsburške Monarhije od 1848. do kraja Prvog svjetskog rata, do sada najkompleksniji prikaz povijesti Austrougarske do sada", izjavio je za Slovensku televiziju jedan od autora slovenskih povijesnih priloga, suradnik Instituta za noviju povijest Peter Vodopivec, koji je lani izdao knjigu "Od Pohlinove gramatike do samostalne države" u kojemu opisuje nacionalnu povijest od 18. do 20 stoljeća.

"Slovenci su većinom bili lojalni austrijski državljani, osjećali su se privrženima dinastiji Habsburg i monarhiji. No, imali su i jaku regionalnu svijest, a pred Prvi svjetski rat i razvijenu nacionalnu svijest", sažima Vodopivec ukratko odnos Slovenaca prema kući Habsburg. No, on istodobno dodaje da su i nakon stvaranja prve Jugoslavije oni zadržali jake kulturne veze sa srednjoeuropskim prostorom.

Austrijski akademski projekt mogao bi se, kako navodi, otprilike usporediti s projektom povijesti naroda Jugoslavije koja je u dva sveska izdan prije pedesetak godina. Znanstveno je ambiciozniji, ali ga treba shvatiti kao kontekstualiziranje slovenskog povijesnog iskustva u širi prostor.

Nakon nestanka Karantanije u 8. stoljeću prostor na kojemu žive Slovenci sve do 1918. većinom je bio pod suverenošću Austrije i dinastije Habsburg, a oživljavanje nacionalnih težnji doživjeli su u vrijeme nakon revolucionarne 1848. i u vrijeme preuređenja u dvojnu Austro-Ugarsku Monarhiju 1867.

Austrijski školski sustav i austrijska sveučilišta možda su element koji je pokazao najveći utjecaj na slovenski nacionalni razvitak, ocjenjuje Vodopivec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙