FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Kuća u kojoj je zloglasni Himmler izbjegao pokušaj trovanja postaje elitni hotel

LJUBLJANA, 28. ožujka 2007. (Hina) - Stara obiteljska kuća u kojoj šef Gestapoa Heinrich Himmler 1943. pojeo pečenu patku i krumpir salatu, ali ne i juhu u koju su mu slovenski partizani stavili otrov, biti će pretvorena u hotel za elitne goste, a nalazi se u selu Stara vas kod Bizeljskog, na samoj hrvatsko-slovenskoj granici.
LJUBLJANA, 28. ožujka 2007. (Hina) - Stara obiteljska kuća u kojoj šef Gestapoa Heinrich Himmler 1943. pojeo pečenu patku i krumpir salatu, ali ne i juhu u koju su mu slovenski partizani stavili otrov, biti će pretvorena u hotel za elitne goste, a nalazi se u selu Stara vas kod Bizeljskog, na samoj hrvatsko-slovenskoj granici.

Kako u srijedu navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik", kuća je do kraja drugog svjetskog rata pripadala Ivanu Janežiču i njegovoj supruzi Eriki, koja je bila Njemica, a u svibnju 1943. godine kod njih se je s pratnjom zaustavio i objedovao zloglasni Himmler i to nakon posjeta uredu Hitlerove tajne policije, koji je bio smješten u Brežicama. Iako se posjet odvijao u strogoj tajnosti, domaći ilegalci pokušali su Himmlera otrovati, pa su Mariji Žmavc dali kapsulu s otrovom. Tako je malo nedostajalo da se Stara vas velikim slovima upiše u povijest kao mjesto gdje je pokret otpora ubio jednog od najopakijih Hitlerovih pomagača. No, plan se izjalovio jer je Himmler s tekom pojeo pečenu gusku i krumpir salatu koju su mu servirali, ali je otrovom "začinjenu" juhu odbio, piše "Dnevnik".

Kuću, poznatu kao "Janežičeva domačija", sada renovira poznata obitelj Istenič, koja se već godinama bavi vrhunskim vinogradarstvom, a posebno je poznata po pjenušavim vinima, a namjerava je urediti kao elitni hotelski i ugostiteljski objekt za vrhunske goste, piše list. Kuća se nalazi na regionalnoj cesti Brežive-Bizeljsko-Podčetrtek, a objekt će početi s radom iduće godine, kada Isteniči obilježavaju 40. obljetnicu proizvodnje svojih pjenušavih vina po kojima su poznati po cijeloj Sloveniji, pa i šire.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙