FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojni ordinarijat slavi 10. godišnjicu utemeljenja

ZAGREB, 10. travnja 2007. (Hina) - Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj dvodnevnom će proslavom 24. i 25. travnja obilježiti 10. godišnjicu utemeljenja i rada, najavila je danas IKA.
ZAGREB, 10. travnja 2007. (Hina) - Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj dvodnevnom će proslavom 24. i 25. travnja obilježiti 10. godišnjicu utemeljenja i rada, najavila je danas IKA.

Svečana akademija održat će se 24. travnja u Domu Hrvatske vojske, a 25. travnja, na dan kada je prije 10 godina dekretom Qui Successimus Zbora za biskupe papa Ivan Pavao II. osnovao Vojni ordinarijat u Hrvatskoj, svečanu koncelebriranu misu zahvale u crkvi Sv. Katarine predvodit će nadbiskup Martin Vidović.

Nakon priznanja Republike Hrvatske vrlo su brzo uspostavljeni diplomatski odnosi između Hrvatske i Svete Stolice te je otvorena nuncijatura u Hrvatskoj i veleposlanstvo u Vatikanu.

U tom vremenu vođeni su pregovori o ugovorima kojima će se što bolje urediti odnosi između ta dva međunarodno priznata pravna subjekta, a jedan od prvih ugovora bio je onaj koji uređuje dušobrižništvo u Hrvatskoj vojsci i policiji, potpisan 1996.

Po osnutku Vojne biskupije u Hrvatskoj, dopisom Apostolske nuncijature u Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac obaviješten je da od 7. ožujka te godine više ne nosi naslov naslovnog biskupa Strumice nego "Vescovo Ordinario Militare per la Croazia".

Dekretom Omnium Ecclesiarum sollicitudine Zbora za biskupe iz 1998. godine, odobren je Statut Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Istovremeno je Vojni ordinarijat prikazao Zboru za biskupe Pravilnik o ustrojstvu i djelovanju Vojnog ordinarijata, potpisan 1998. od predsjednika HBK i ministara obrane i unutarnjih poslova.

Prve vojne kapelanije osnovane su 10. veljače 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙