FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 5. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Osijeku danas je zatražilo još jednu dopunu istrage u slučaju "selotejp" sa zahtjevom da se ispita jedan novi svjedok i četvero koje je prije predlagalo, a koji nisu bili prihvaćeni. Istražni sudac Mario Kovač odbio je taj zahtjev ŽDO-a pa će o njemu sutra raspravljati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda, izvijestio je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac. Istražni sudac Kovač 19. ožujka bio je prihvatio prijedlog ŽDO-a za dopunu istrage protiv okrivljenika Branimira Glavaša i drugih zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, te je bio zakazao još tri ročišta. 3. travnja završena je dopuna istrage i istražni sudac Kovač je predmet predao ŽDO-u, koji je danas ponovno zatražio dopunu istrage.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta najavio je danas da će idući tjedan primiti pučkog pravobranitelja u vezi s pritužbama građana na rad njegova ministarstva, odnosno Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice te Uprave za obnovu obiteljskih kuća. "Apsolutno ne ignoriram i maksimalno uvažavam pučkog pravobranitelja Juricu Malčića", izjavio je ministar Kalmeta na upit novinara nakon potpisivanja Ugovora o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zadar-Centar u Hrvatskim vodama. Malčić je u izvješću za Sabor predložio da se Kalmeta osobno uključi u rješavanje problema i da se sporna pitanja rasprave na zajedničkom sastanku te naveo da ministar nije odgovorio ni na jedan od četiri dopisa. Kalmeta je rekao da su njegovi pomoćnici o tim slučajevima već imali nekoliko sastanaka, da mu nije jasno zašto dosad problem nije riješen te da će osobno o tome razgovarati s pučkim pravobraniteljem.

ZAGREB - U povodu aktualnih napisa o problemima u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, njegovo Ravnateljstvo u današnjem je priopćenju istaknulo da će, bez obzira na izrečeno u javnoj raspravi, i dalje podupirati realizaciju Hrvatske književne enciklopedije, u skladu s planom Zavoda i uz poštivanje dogovorenih rokova, a predlaže i konačan dogovor o njezinom grafičkom oblikovanju. Ocijenilo je da su "obostrano izrečeni ishitreni sudovi, izmijenjene teške optužbe, nepotrebno prozivani ugledni pojedinci te je neopravdano pozivano na politizaciju slučaja", čime je poljuljan ugled ustanove u javnosti i stvorena pogrešna slika. Ravnateljstvo stoga poziva zaposlenike "na sabranost i odgovornost te odustajanje od daljeg polemiziranja". Priopćenje su potpisali članovi Ravnateljstva Nikola Batušić, Mladen Klemenčić, Tomislav Ladan, Nikša Lučić i Mirjana Mataija.

ZAGREB - Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zadar-Centar, kojim će se riješiti pročišćavanje vode za 100.000 stanovnika Zadra, vrijedan 70 milijuna kuna, potpisan je danas u Hrvatskim vodama. Ugovor su potpisali direktor "Hrvatskih voda - Jadranskog projekta" Dinko Polić, direktor zadarskog komunalnog poduzeća "Odvodnja" d.o.o. Grga Peronja te Dean Pavlak i Peter Meixner, predstavnici njemačkog građevinskog konzorcija "Zueblin/ Passavant Roediger". Potpisivanju ugovora nazočili su i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, državna tajnica njemačkog Saveznog ministarstva zaštite okoliša Astrid Klug, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac i zadarski gradonačelnik Živko Kolega. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda dio je cjelovitog sustava javne odvodnje Zadra i njime će se do kraja 2008. riješiti pročišćavanje voda za 100 tisuća stanovnika.

ZAGREB - Prostitucija se nikako ne smije smatrati zanimanjem, a zakonom treba kažnjavati korisnike seksualnih usluga žena, složili su se sudionici skupa o prostituciji i trgovanju ženama koji je, u organizaciji Centra za žene žrtve rata - ROSA, u zagrebačkom hotelu "Palace" okupio dvadesetak predstavnika i predstavnica državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave tom problematikom. "Svrha preko 90 posto slučajeva trgovanja ženama je seksualno iskorištavanje i zlostavljanje žena kroz prostituciju", upozorila je u današnjem izvješću sa jučer održanog skupa udruga ROSA. Po hrvatskom zakonu prekršajno se kažnjavaju samo žene koje se bave prostitucijom, dok kupci seksualnih usluga koji stvaraju potražnju prolaze nekažnjeno i ostaju potpuno nevidljivi. Sudionici skupa složili su se da istodobno s dekriminalizacijom žena treba uvesti i kaznenu odgovornost za kupovanje seksualnih usluga.

ZAGREB - Humanitarna pomoć u vrijednosti od oko 750 tisuća kuna koju su, na inicijativu saborskih zastupnika i poziv hrvatske Vlade, donirale hrvatske prehrambene tvrtke, otpremljena je danas u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Hrvatska Vlada, potaknuta inicijativom zastupnika u Hrvatskom saboru Zdenke Babić-Petričević, Ruže Tomašić, Ivana Bagarića i Krešimira Ćosića, upoznatih s teškom situacijom siromašnih hrvatskih obitelji u pojedinim katoličkim župama u Bosni, uputila je poziv vodećim hrvatskim prehrambenim kompanijama za upućivanjem humanitarne pomoći u te krajeve. Nakon sastanka potpredsjednika Vlade Damira Polančeca s predstavnicima prehrambenih kompanija, održanog početkom prošlog tjedna, dogovoren je model organizacije, prikupljanja i dostave humanitarne pomoći. Hrvatska vlada zahvaljuje im na sudjelovanju u ovoj humanitarnoj akciji, stoji u priopćenju.

PULA - Za Sindikat Istre i Kvarnera neprihvatljiva je Vladina nakana da se za vrijednost pomorskog dobra smanji temeljni kapital pulskog brodogradilišta "Uljanika", kazao je sindikalni povjerenik Rajko Kutlača na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Time bi se "Uljanikova" vrijednost znatno smanjila pa bi se, kazao je, stvorila opasnost od dolaska vanjskog ulagača koji bi mogao jeftino kupiti to brodogradilište. "Smanjenje temeljnog kapitala otežava poslovanje društva i glede kreditne sposobnosti i glede općenita poslovanja. To ujedno, u trenutku kad se govori o privatizaciji društva, otvara mogućnosti raznim manje platno sposobnima ili mešetarima da se umiješaju u privatizaciju društva", naglasio je Kutlača.

POŽEGA - Dom pape Ivana Pavla II., u sklopu kojega se nalazi svećenički dom i kolegij za siromašne učenike, danas je u Požegi svečano otvorio i blagoslovio požeški biskup Antun Škvorčević. Riječ je o reprezentativnom zdanju smještenom uz katedralu svete Terezije Avilske vrijednom desetak milijuna kuna, koje je osigurala Požeška biskupija. Podsjećajući da se Dom otvara o drugoj obljetnici smrti Ivana Pavla II. te desetoj obljetnici utemeljenja Požeške biskupije, požeški je biskup istaknuo da je taj dom jedna od važnijih ustanova Požeške biskupije. "Svećenici od danas imaju svoj dom u kojemu će nakon služenja Crkvi naći sigurnost i mir u starosti i bolesti. Pod istim krovom otvaramo i Kolegij-dom za siromašne učenike nastavljajući tako plemenitu djelatnost koja se tijekom 19. i prve polovice 20. stoljeća odvijala u staroj zgradi Kolegija, današnjem sjemeništu biskupije", rekao je biskup Antun Škvorčević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙