FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ured pravobraniteljice za djecu tiskao Konvenciju o pravima djeteta na dva romska jezika

ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) - Ured pravobraniteljice za djecu tiskao je Konvenciju o pravima djeteta na dva romska jezika: Romany Chib i Limba D' Bjaš.
ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) - Ured pravobraniteljice za djecu tiskao je Konvenciju o pravima djeteta na dva romska jezika: Romany Chib i Limba D' Bjaš.

Konvencija je tiskana u 1.000 primjeraka i bit će besplatno podijeljena institucijama, udrugama i pojedincima, kako bi bila dostupna što većem broju djece, priopćeno je danas iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Konvenciju je na jeziku bliskom djeci na Romany Chib preveo Goran Đurđević, a na Limba D'Bjaš Dragan Ignac.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić je povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja, Konvenciju predstavila djeci i odraslima u Međimurskoj županiji, u prostorima Osnovne škole "Orehovica" u kojoj učenici pripadnici romske nacionalnosti čine otprilike trećinu školaraca.

Prema popisu stanovništva iz 2001. u Hrvatskoj živi nešto manje od 5.240 djece romske nacionalnosti, a procjenjuje se da u odgojno-obrazovni sustav nije uključena trećina romske djece. Kao razlog tomu, često se navodi nedovoljno poznavanje hrvatskog jezika.

Informiranje djece o njihovim pravima trajni je proces i zadaća Ureda pravobraniteljice za djecu pa želimo učiniti Konvenciju o pravima djeteta dostupnom svoj djeci ovisno o njihovim specifičnim potrebama, ističe Ured.

Odgoj za ljudska prava počinje još u djetinjstvu, a samo osobe upoznate sa svojim pravima sposobne su tražiti i njihovo ostvarenje. Djeci pri tome pomažu odrasli omogućujući im da postanu svjesna svojih prava te da se izbore za njih, kako za sebe, tako i za drugu djecu, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙