FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Odgađa se početak suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču

DEN HAAG, 3. travnja 2007. (Hina) - Predraspravni sudac Bakone Justice Moloto najavio je u utorak odgodu početka suđenja generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim sudom (ICTY) zbog niza neriješenih pitanja, među kojima je i pitanje ostanka u predmetu troje branitelja.
DEN HAAG, 3. travnja 2007. (Hina) - Predraspravni sudac Bakone Justice Moloto najavio je u utorak odgodu početka suđenja generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim sudom (ICTY) zbog niza neriješenih pitanja, među kojima je i pitanje ostanka u predmetu troje branitelja.

"Gotovo je nemoguće započeti 7. svibnja", rekao je sudac Moloto na statusnoj konferenciji u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" u Den Haagu upozorivši strane u postupku da odgoda početka suđenja neće biti duga, ne precizirajući u kojem bi roku suđenje moglo početi.

On je pojasnio kako se čeka očitovanje Žalbenog vijeća o žalbi Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića na odluku Raspravnog vijeća o njegovu isključenju iz obrane zbog sukoba interesa, a najavio je "skoru" odluku Raspravnog vijeća o potencijalnom sukobu interesa Čermakovih branitelja Čede Prodanovića i Jadranke Sloković zbog mogućnosti da njihov drugi klijent general Rahim Ademi bude pozvan za svjedoka u ovom predmetu.

Na statusnoj konferenciji sudac je pozvao obranu i tužitelje da iskoriste vrijeme dobijeno odgodom početka suđenja kako bi postigli sporazum o utvrđenim činjenicama te im poručio kako očekuje da će sporazum utvrditi slaganje obrane i tužiteljstva oko počinjenih zločina, liste svjedoka, pozicija koje su imali optuženi te prava koje će se primjenjivati.

U pogledu zahtjeva tužitelja za zaštitom svjedoka, Gotovinina obrana je poručila kako će se protiviti zaštićenom statusu za tzv. "profesionalne svjedoke", a obrana generala Čermaka izrazila je protivljenje namjeri da se od obrane sakrije identitet troje svjedoka čije je svjedočenje ocijenila značajnim, a posebno zaštiti identiteta očevica - pripadnika HV-a.

U raspravi o zaštiti identiteta svjedoka sudac Moloto spomenuo je kako je jedan svjedok odustao od svjedočenja "zbog prijetnji".

Na ročištu je utvrđeno da ni objelodanjivanje dokumenata nije dovršeno, ali su i obrana i tužitelji poručili da obje strane rade u dobroj vjeri kako bi se taj problem riješio.

Obraćajući se odvjetniku Šeparoviću, koji je predstavljao generala Markača jer je Raspravno vijeće suspendiralo odluku o njegovu isključenju iz predmeta do odluke Žalbenog vijeća, sudac Moloto pozvao je da obrana iskoristi vrijeme dobijeno odgodom suđenja kako bi pronašla novog glavnog branitelja koji bi stupio na dužnost ukoliko Žalbeno vijeće potvrdi odluku o isključenju Šeparovića.

Tužiteljstvo je ukazalo na novi logistički problem stvoren odgodom suđenja jer je već izradilo plan dolazaka svjedoka u svibnju koji sada treba pomaknuti i uskladiti s privatnim obvezama svjedoka te je procijenilo da bi im za to trebalo šest do osam tjedana.

U sudnici je od optuženih bio samo general Gotovina koji je kazao kako nema primjedbi na svoje zdravstveno stanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙