FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Međunarodna konferencija o zakonodavstvu o lijekovima

SPLIT,2. travnja 2007.(Hina) - U Splitu je danas počela je dvodnevna međunarodna konferencija Europske agencije za lijekove - "Zakonodavstvo o lijekovima - hrvatski put k članstvu u EU", pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.
SPLIT,2. travnja 2007.(Hina) - U Splitu je danas počela je dvodnevna međunarodna konferencija Europske agencije za lijekove - "Zakonodavstvo o lijekovima - hrvatski put k članstvu u EU", pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

Na konferenciji koja se održava u hotelu Le Meridien Lav, u suorganizaciji hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode te ministarstava zdravstva i poljoprivrede i Hrvatskog veterinarskog instituta, sudjeluje više od 300 stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije, Turske, Velike Britanije, Irske, Belgije, Mađarske, Švedske, Danske, Nizozemske, Litve, Portugala, Francuske, Srbije, Njemačke, Slovačke, Austrije i Poljske.

Konferencija je dio pretpristupne strategije usklađivanja zakondavstva na području lijekova i medicinske opreme s pravnim stečevinama Europske unije.

Hrvatski ministar zdravstva Neven Ljubičić istaknuo je kako je praćenje neželjenih učinaka lijekova jedan od najbitnijih segmenata zakonodavstva koje Hrvatska kao budući dio europske obitelji mora kvalitetno riješiti. Jednako je važno i usklađivanje plasiranja pojedinih lijekova na tržište s ostatkom Europe koja to sada ima uređeno, kao i kliničko ispitivanje lijekova, odnosno nadzor.

Hrvatska će s obzirom na to, najavio je ministar, uskoro donijeti dva nova zakona - Zakon o lijekovima i Zakon o medicinskim proizvodima, čime će, sukladno zahtjevima EU, pravno razdvojiti ta dva segmenta do sada obuhvaćena jednim zakonom, što će biti glavna tema ovoga skupa.

Ministar Ljubičić poručio je kako smatra da je Hrvatska, nakon trogodišnjeg intezivnog rada na usklađivanju svojega zakonodavstva s europskim na području zdravstva, vrlo blizu cilju, a najdalje se otišlo s kliničkim studijama. Međutim, dodao je, najteži dio usklađivanja jest na području praćenja i prijavljivanja nuspojava, jer je to zahtjevan segment. Potrebno je povezati se s cijelom Europom tako da se počne pratiti puno više nego sada, posebno kada je u pitanju kvaliteta lijekova koji se nalaze na policama hrvatskih ljekarni. "To je ona prava dobrobit za naše bolesnike", naglasio je.

Izvršni direktor Europske agencije za lijekove Thomas Loenngren smatra kako je cilj konferencije pripremiti Hrvatsku za članstvo u EU prije čega treba svladati brojne izazove. Jedan je od tih izazova i na farmaceutskom području, naglasio je jer je sigurnost lijekova, odnosno njihove uporabe, najvažnija. Na ovaj se način Hrvatskoj želi pomoći da što brže prihvati europsko zakonodavstvo i na ovom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙